ODRŽANA PRVA TEMATSKA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA-KOMUNALNI PROBLEMI S OTPADOM U PRVOM PLANU

ODRŽANA PRVA TEMATSKA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA-KOMUNALNI PROBLEMI S OTPADOM U PRVOM PLANU


Subota, 8 Maja, 2021

Općinsko vijeće Sanski Most danas je održalo prvu tematsku sjednicu, a glavna tema o kojoj se raspravljalo bila je vezana za komunalne usluge, odnosno gazdovanje i upravljanje otpadom. Na danas održanoj sjednici prezentovano je pismo namjere kompanije „Alba group“ o njihovoj spremnosti da se u partnerstvu s lokalnom zajednicom uključe u procese prikupljanja, stručne prerade i odlaganja komunalnog otpada, kao i održavanje zelenila, opće higijene i ostalih usluga vezanih za komunalnu djelatnost. Predstavnik ove firme, Muhamed Hrustanović, govorio je o pozitivnim iskustvima ove kompanije koja obavlja zbrinjavanje komunalnog otpada u više bh. gradova i općina, kao što su Zenica i Mostar. Na godišnjem nivou ostvaruju promet od 1,8 milijardi eura, te upošljavaju 7500 uposlenika, te su među vodećim pružaocima ove vrste komunalnih usluga u svijetu. Svoja iskustva i pozitivne prakse, kako su istakli, spremni su da prenesu i u Sanski Most, te ostvare moguću saradnju i poslovno partnerstvo. Ovom prilikom iz Albe su izrazili spremnost da organizuju posjetu delegacije iz Sanskog Mosta njihovim postrojenjima u Zenici kako bi im na licu mjesta predstaviili najmoderniji  sistem gazdovanja otpadom kojim raspolažu, kao i ostale komnalne usluge koje ostvaruju u ovome gradu.

U okviru druge tačke dnevnog reda, vijećnicima je prezentirana informacija o poslovanju JKP „Sana“ u stečaju od strane stečajnog upravnika Mirzeta Kasića. On je izložio poslovanje ovoga preduzeća od trenutka stupanja u stečaj, istakavši kako se u šest godina stečaja uradila kompletna ekonomska revitalizacija firme koja je uspjela vratiti 2,5 miliona dugovanja zbog čega je i dospjela u stečaj. Kasić je istakao kako je uspjeh ostvaren zahvaljujući bolnim reformskim zahvatima, kao što je otpuštanje viška zaposlenih, dobrom upravljanju, te zalaganju, radu i odricanju preostalih radnika. Rezultat svega je da je JKP „Sana“ danas preduzeće na zdravim osnovama i očekuje se njegov skori izlazak iz stečaja i vraćanje osnivaču. U okviru treće tačke dnevnog reda, pomoćnica općinskog načelnika za privredu, Mevlida Deumić, prezentirala je informaciju o stanju gradske deponije. Od 1968. godine deponija ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja. Trenutno je stanje takvo da je popunjenost kapaciteta deponije 90 posto, zbog čega se radi o najvećem komunalnom problemu Sanskog Mosta kojeg će biti njeophodno rješavati u narednom periodu. U ovome trenutku izvjesno je da od koncepta regionalne deponije nema ništa, tako da će lokalne vlasti biti prinuđena da same iznalaze adekvatna rješenja. U svojim diskusijama vijećnici su istakli kako se o pismu namjere kompanije „Alba“ treba razgovarati s tim da se, ukoliko do toga dođe, ostvari obostrano korisno partnerstvo, ali da se vodi računa i o sudbini JKP „Sana“ i zaposlenih radnika. U okviru rasprave iskristalisala su se i druga mnogobrojna pitanja, kao što je problem pasa lutalica i kako ga riješiti.

Na kraju je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo nekoliko zaključaka. Njima se podržava pismo namjere kompanije „Alba group“ da se nastave pregovori o mogućoj saradnji, donesen je zaključak o formiranju radne grupa koja će posjetiti postrojenja ove kompanije u Zenici, zaključeno je nadležne općinske službe u periodu od 60 dana ponude određene lokacije za moguće sanitarne deponije na području sanske općine, a jedan od zaključaka se odnosi i na sanaciju sadašnje deponije i moguće uključivanje Općine Ključ u planiranje zajedničke sanitarne deponije. Također, data je podrška stečajnom upravniku JKP „Sana“ u provođenju daljih aktivnosti kada se radi o ovome preduzeću.

ODRŽANA PRVA TEMATSKA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA-KOMUNALNI PROBLEMI S OTPADOM U PRVOM PLANU

Sanski Most |