ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „OČUVANJE ZDRAVLJA ŽENA“

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „OČUVANJE ZDRAVLJA ŽENA“


Četvrtak, 16 Augusta, 2018

Udruženje „Žene sa devet rijeka“, uz podršku općine Sanski Most, organizovalo je edukativno predavanje za žene na kojem se govorilo o prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja kod žena.

Predavač je bila specijalista ginekologije i akušerstva, prim. dr. Habiba Šabić, koja je poručila ženama da vode računa o zdravlju i redovno obavljaju zdravstvene preglede. Doktorica Šabić je pohvalila organizatore i istakla važnost organizovanja jednog ovakvog događaja kojim se promoviše zdravlje i podstiče građanstvo na redovne zdravstvene kontrole. Obzirom da je u posljednje vrijeme rak grlića maternice vodeći uzrok smrtnosti kod žena, na predavanju je posebno istaknuta važnost redovne godišnje kontrole jer time se doprinosi ranoj dijagnostici koja pruža mogućnost pouzdanijeg izlječenja.

Cilj zdravstvenih radnika je razviti svijest kod žena o prevenciji ove ali i drugih bolesti, da vode računa o sebi, i da redovno idu na preglede, istaknuto je između ostalog na ovom predavanju koje je bilo jako dobro posjećeno. Članice udruženja „Žene sa devet rijeka“ prepoznale su značaj jedne ovakve kampanje, te su pokrenuli projekat u sklopu kojeg je predviđeno održavanje javnih tribina, izrada promotivnog materijala, savjetovanje i besplatni medicinski pregledi, kao i druge slične aktivnosti kojima se podstiče svijest kod žena na prevenciju i očuvanje zdravlja, istakla je predsjednica udruženja Senada Musić.

Projekt je finansijski podržan od općine Sanski Most, a zahvaljujući pomenutom projektu, od mjeseca oktobra u Domu zdravlja Sanski Most biće omogućeno da se obavi 150 besplatnih papa-testova.

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „OČUVANJE ZDRAVLJA ŽENA“

Sanski Most |