OPĆINA PODSTIČE ZAPOŠLJAVANJE I NOVE BIZNIS IDEJE

OPĆINA PODSTIČE ZAPOŠLJAVANJE I NOVE BIZNIS IDEJE


Četvrtak, 5 Oktobra, 2017

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, potpisao je danas ugovore o dodjeli novčanih sredstava za finansiranje i sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih lica.

Na ovaj način biće uposleno 16 osoba, a za ove potrebe iz općinskog budžeta odobren je iznos od 56 000 konvertibilnih maraka. Dodjela ovih sredstava izvršena je na osnovu dva raspisana javna poziva, na koji su zaintresovana fizička i pravna lica imali priliku aplicirati, a komisija je izvršila odabir aplikanata koji za zadovoljili propisane kriterije. Prvi javni poziv odnosio se na dodjelu podsticajnih sredstava privrednim subjektima za zapošljavanje nezaposlenih lica, te je javnim pozivom odabrano 6 privrednih subjekata koji će u svojim firmama zaposliti 12 radnika. Drugi javni poziv odnosio se na zapošljavanje mladih ljudi, koji imaju interesantnu poslovnu ideju za pokretanje vlastitog biznisa, i žele je realizovati kroz započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata.

Ukupno je odabrano 4 start-up projekta, a pojedinačni odobreni iznos je 5.000 maraka po jednom projektu. Općinski načelnik Faris Hasanbegović čestitao je potpisnicima ugovora, posebno istakavši zahvalnost mladim osobama, koji su se odvažili na pokretanje vlastitog biznisa. On je pozvao i ostala fizička i pravna lica sa područja općine, da u narednom periodu apliciraju na općinske javne pozive, te da će od strane općine imati podršku u svojim aktivnostima. Inače, osnovni cilj korištenja ovih sredstava je pružanje konkretne podrške razvoju privrede i malih i srednjih preduzeća.

Bitno je naglasiti kako je općina Sanski Most prepoznala važnost omladinskog preduzetništva kroz podršku mladih poduzetnika pri pokretanju start-up biznisa, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja pomenute populacije.

OPĆINA PODSTIČE ZAPOŠLJAVANJE I NOVE BIZNIS IDEJE

Sanski Most |