OPĆINA SANSKI MOST POTPISALA SA UNDP SPORAZUM O DODJELI 279.000 KM GRANTA ZA REALIZACIJU PROJEKTA MEG

OPĆINA SANSKI MOST POTPISALA SA UNDP SPORAZUM O DODJELI 279.000 KM GRANTA ZA REALIZACIJU PROJEKTA MEG


Srijeda, 9 Maja, 2018

Jučer je u Sarajevu potpisan Sporazum o saradnji u implementaciji projekta MEG kojeg je u ime UNDP-a potpisala rezidentna predstavnica Sezin Sinanoglu zajedno sa 17 općinskih načelnika i gradonačelnika, a radi se o nepovratnim grant sredstvima namijenjenim za projekte unaprijeđenja vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, te za podršku privrednom sektoru kroz nova zapošljavanja. Među potpisnicama sporazuma je i Općina Sanski Most koja je ovim putem dobila 279.000 KM koje će se iskoristiti za završetak izgradnje vodovoda Zdena – Kamengrad, te nastavak izgradnje kanalizacionog sistema u ulici Prvomajska. Ostatak sredstava će se usmjeriti za poticaje za novoupošljavanja u proizvodnom sektoru, gdje će uz sredstva Općine Sanski Most biti obezbijeđena podrška za zapošljavanje najmanje 20 nezaposlenih u sklopu lokalnih privrednih subjekata.

U drugom dijelu svečanosti održana je i panel diskusija gdje su načelnici 6 partnerskih općina predstavili uspješne primjere i pozitivne prakse u procesu upravljanja lokalnim razvojem i saradnje sa lokalnim razvojnim partnerima. Među učesnicima panela bio je i Općinski načelnik Faris Hasanbegović koji je predstavio sistem upravljanja razvojem u Općini Sanski Most, te iskustva u saradnji sa privrednim sektorom, javnim preduzećima, Općinskim vijećem i strukturama Mjesnih zajednica u procesu planiranja i izvještavanja o radu lokalne uprave. Na svečanoj ceremoniji predstavljeni su i rezultati evaluacije koja je sprovedena u svim općinama a vezano za ispunjavanje kriterija za dodjelu granta, gdje je Općina Sanski Most, sa 82 % ispunjenih kriterija, svrstana među općine koje su ostvarile najveći progres i napredak u primjeni standarda i procedura propisanih od strane UNDP-a, a koje se tiču planiranja i upravljanja lokalnim razvojem.

Inače, projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.

OPĆINA SANSKI MOST POTPISALA SA UNDP SPORAZUM O DODJELI 279.000 KM GRANTA ZA REALIZACIJU PROJEKTA MEG

Sanski Most |