OPĆINA SANSKI MOST PRVA RECERTIFICIRANA U SKLOPU BFC-a ZA FEDERACIJU BIH

OPĆINA SANSKI MOST PRVA RECERTIFICIRANA U SKLOPU BFC-a ZA FEDERACIJU BIH


Srijeda, 25 Aprila, 2018

U sklopu redovne 12. Skupštine NALED-a koja je jučer u Beogradu održana pod pokroviteljstvom Ambasade Njemačke u Srbiji, održana je i svečana dodjela BFC certifikata za Općine sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi.

Od 17 dodijeljenih certifikata, 11 je uručeno Općinama iz BiH među kojima je i Općina Sanski Most, čime je naša Općina postala prva u Federaciji BiH koja je recertifikovana , odnosno koja je i po drugi put postala dobitnik ovog prestižnog priznanja koji dodjeljuju NALED Srbija i Njemački institut za međunarodnu saradnju (GIZ) pod pokroviteljstvom Vlade Njemačke. U sklopu ponovne certifikacije lokalna uprava je ispunila 12 kriterija i 80 podkriterija vezanih za podršku administracije lokalnom privrednom sektoru, te vezano za administrativne procedure za pokretanje i podršku biznisu.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i općiina iz pet zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora) od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge. Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76%. Takođe, 40% certifikovanih gradova i općina iz regiona našlo se na Financial Times listi najboljih investicionih destinacija u Europi.

Pored Općine Sanski Most, ostali dobitnici ovog priznanja iz Bosne i Hercegovine postali su i Bihać, Zenica, Gradačac, Posušje, Novi Grad Sarajevo, Jablanica, Kotor Varoš, Laktaši, Doboj i Gradiška.

OPĆINA SANSKI MOST PRVA RECERTIFICIRANA U SKLOPU BFC-a ZA FEDERACIJU BIH

Nekategorisano |