OPĆINSKI NAČELNIK U RADNOJ POSJETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ

OPĆINSKI NAČELNIK U RADNOJ POSJETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ


Petak, 18 Maja, 2018

Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, u funkciji Predsjedavajućeg Skupštine Saveza općina i gradova BiH, potpisao je Memorandum kojim počinje zajednički projekat sa Švedskim Savezom općina i gradova vrijedan oko 4 000 000 KM. SALAR, tj. Savez općina i gradova Švedska je najveći poslodavac u Švedskoj sa preko milion uposlenih.

Trodnevna posjeta Štokholmu predstavnika Saveza općina i gradova Federacije i Republike srpske iskorištena je za razmjenu iskustava, prijenos znanja i pozitivne prakse ove tri partnerske institucije. Načelnik Hasanbegović je istakao da uz sve različitosti političkih sistema dvije zemlje, postoje i veoma izražene sličnosti i problem sa kojima se susreću i nose općine kao najniže jedinice vlasti, ali da se upravo u njima odvijaju najopipljiviji životni procesi za većinu građana. Potreban nam je jak Savez općina i gradova kako bi općine značajnije uticale na zakone i odluke koje se tiču svakodnevnog života građana.

Možemo da vidimo da danas pojedinci na višim nivoima često sebi daju pravo da donose konačne odluke koje na kraju krajeva dugoročno definiraju naše života a bez toga da su tražili mišljenje onih kojih se to najviše tiče, tj. lokalne zajednice, naglasio je Hasanbegović prilikom posjete.

OPĆINSKI NAČELNIK U RADNOJ POSJETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ

Sanski Most |