OPREZ KOD BRANJA I KONZUMIRANJA GLJIVA

OPREZ KOD BRANJA I KONZUMIRANJA GLJIVA


Četvrtak, 5 Oktobra, 2017

U poslednjih nekoliko sedmica na području Unsko sanskog kantona zabilježeno je tridesetak slučajeva trovanja gljivama, od kojih i nekoliko težih oblika.

Ovakva situacija nalaže oprez kada je riječ o branju gljiva u prirodi i njihovoj konzumaciji. Slučajevi trovanja zabilježeni su i na području Sanskog Mosta, gdje se nekoliko osoba otrovalo zbog konzumiranja otrovnih gljiva. Prema riječima direktora sanskog Doma zdravlja dr. Hajrudina Boškovića, među tim osobama bilo je i nekoliko dobrih poznavalaca ove vrste šumskih plodova. Bošković je opisao i zdravstvene simptome koji se javljaju uslijed trovanja gljivama. Jedan od najboljih poznavala svijeta gljiva u Sanskom Mostu je književnik Amir Talić, koji smatra kako je, kada je riječ o branju ovih šumskih plodova, potrebno znati razaznati jestive od otrovnih gljiva.

Talić je istakao kako kišno vrijeme može u značajnoj mjeri uticati na izgled gljiva i tako prevariti i one iskusnije sakupljače. Obilni kišni period u kombinaciji sa sunčanim intervalima doprinio je situaciji da su šume oko Sanskog Mosta prepune gljiva i na takvim mjestima veliki je broj sakupljača, izletnika i ljubitelja prirode. Kod branja preporučuje se oprez, a nikako ne treba konzumirati pečurke za koje ne postoji potpuna sigurnost da su ispravne za jelo.

Inače, ove godine pojavio se i veliki broj otkupljivača gljiva, tako da se otvorila mogućnost za sticanje dodatnih prihoda za značajni broj naših sugrađana.

OPREZ KOD BRANJA I KONZUMIRANJA GLJIVA

Sanski Most |