ORKANSKI VJETAR POHARAO SANSKI MOST, ŠTETE SE UTVRĐUJU

ORKANSKI VJETAR POHARAO SANSKI MOST, ŠTETE SE UTVRĐUJU


Utorak, 12 Decembra, 2017

Orkanski vjetar koji je zahvatio područje Općine Sanski Most jučer i danas, uzrokovao je velike štete na građevinskim objektima, poljoprivrednoj infrastrukturi i elektroinstalacijama.

Vjetar je oštetio brojne krovove zgrada i kuća, kako u samom Sanskom Mostu, tako i u svim rubnim područjima općine, a kolika je njegova jačina bila svjedoči i to da je na pojedinim mjestima jednostavno čupao drveće iz korijena. Inače, prema meteorološkim podacima u pojedinim momentim jačina vjetra dostizala je osamdeset kilometara na sat.

Iz Civilne zaštite su nas informisali kako su tokom protekle noći imali 13 intervencija, od čega su u devet navrata intervenisali zbog požara na dimnjacima i elektroinstalacijama, a u četiri slučaja uklanjano je palo drveće i granje. Radnici JKP „Sana“ su od ranog jutra angažirani na poslovima čišćenja i uređenja gradskih ulica, te sakupljanju otpalog granja. U više dijelova općine vjetar je oštetio elektro infrastrukturu što je dovelo do prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Iz Elektroposlovnice Sanski Most su nas informisali kako su njihove dežurna službe neprestano na terenu i da saniraju kvarove, a građani u dijelovima općine koji ostali bez struje pozvani su na strpljenje. Najviše štete vjetar je uzrokovao na poljoprivrednim imanjima gdje je uništen veliki broj plastenika.

Razmjere šteta se tek trebaju utvrditi i očekuje se da da to u narednim danima učini općinska komisija.

ORKANSKI VJETAR POHARAO SANSKI MOST, ŠTETE SE UTVRĐUJU

Sanski Most |