OSMA MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA U SANSKOM MOSTU

OSMA MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA U SANSKOM MOSTU


Ponedjeljak, 18 Septembra, 2017

Osma Međunarodna sedmica mira u organizaciji Centra za izgradnju mira Sanski Most, svečano je otvorena u prostoru gradskog kina, a u narednih nekoliko dana obilovaće nizom različitih sadržaja koji će biti organizirani u sklopu tog događaja.

I ove godine, ova organizacija koja već niz godina uspješno djeluje u našem gradu, proglasila je najaktivnije volontere te ličnosti koje su doprinijele procesu izgradnje mira i povjerenja tokom protekle kalendarske godine. Prema riječima Vahidina Omanovića, direktora pomenute organizacije, ove godine ugostili su veliki broj volontera iz SAD i nekoliko evropskih zemalja. Ovom prilikom proglašeni su najuspješniji volonteri ove organizacije, a ova vrijedna priznanja uručena su Tamari Cvetković i Arminu Poljaku.

Također,priznanja i zahvalnice dodijeljene su mirovnjacima koji su u proteklih nekoliko godina uspješno sarađivali s Centrom za izgradnju mira, te su predano radili na izgradnji mira u sredinama gdje žive.  Prisutnima se ovom prilikom obratio profesor Fakultea političkih nauka, novinar, esejist i publicista, Nerzuk Ćurak, istakavši kako promocija dijaloga, tolerancije i suživota u BiH nemaju alternativu. Ovogodišnju manifestaciju svečano je proglasio otvorenom načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, koji je istakao kako je ovaj grad otvoren za sve ljude dobre volje. U sklopu ovogodišnje manifestacije sinoć je u prostoru gradskog kina održana smotra horova, na kojoj su sem domaćina, mješivotog hora „Harmonija“ i dječijeg hora „Melodi“, nastupili hor „Amino“ iz Prijedora, zatim hor HKD „Napredak“ iz Bugojna te hor duhovne muzike „Sejfulah“ iz Konjica.

U narednih nekoliko dana u sklopu ovog događaja biti održan niz predavanja, druženja, radionica i drugih događaja koji imaju za cilj promociju mira, tolerancije i suživota među pripadnicima različitih naroda i kultura. Generalni pokrovitelj ovogodišnje „Sedmice mira“ je njemačka fondacija “Konrad Adenauer”, koja ove godine obilježava dvije decenije svoga prisustva u Bosni i Hercegovini.

 

OSMA MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |