OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE „CVIJET SJEĆANJA“ U STAROM MAJDANU

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE „CVIJET SJEĆANJA“ U STAROM MAJDANU


Srijeda, 12 Jula, 2017

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Starom Majdanu je svečano otvoreno spomen-obilježje koje će trajno podsjećati na sve žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Ovome događaju prisustvovali su predstavnici općine Sanski Most, vjerski službenici, mještani kao i drugi gosti, koji su se ovim činom pridružili brojnim drugim mjestima i gradovima  u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, koji su ovog dana obilježavali 22. godišnjicu srebreničkog genocida. Spomen obilježje izgrađeno je u identičnom obliku Srebreničkog cvijeta, simbola borbe protiv genocida, koji nosi naziv „Cvijet sjećanja“, i kao takav predstavlja simbol svakog stratišta u BiH gdje je počinjen zločin, od Ljutočke doline, preko Biljana i Ključa, Prijedora i Sanskog Mosta, brojnih logora smrti , pa sve do gradova na Drini među kojima je i sama Srebrenica.

Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, u svom govoru je istakao kako je Srebrenica postala simbol genocida koji se veže za sva mjesta stradanja u BiH u kojima se dogodio stravičan zločin. Ideju za izgranju spomen obilježja inicirala je predsjednica MZ Stari Majdan Amela Omić, koja je zajedno sa općinskim načelnikom i otvorila spomen obilježje. Idejni projekat izradio je likovni umjetnik Edin Hasanić, a ovom prilikom uručene su zahvalnice svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta.

Inače, „Cvijet sjećanja“ izgrađen je u sklopu malog parka koji se nalazi u centru ovog mjesta, a mještani Starog Majdana u proteklom periodu su zajedničkim angažmanom i trudom uspjeli dodatno oplemenili cijeli ovaj prostor, na način da su uredili pristupne staze, obnovili zelene površine, posadili cvijeće i postavili nove klupe.

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE „CVIJET SJEĆANJA“ U STAROM MAJDANU

Sanski Most |