OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U BARTIKOVCIMA

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U BARTIKOVCIMA

Spomen obilježje koje sjeća na deset šehida sela Bartikovci, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, jučer je otkriveno u prisustvu mnogobrojnih mještana, kao i predstavnika društveno političkog i vjerskog života sanske općine.

U ovom pitomom selu tokom agresije na našu zemlju, mučki i okrutno ubijeno je deset civila, od kojih je najmlađa bila djevojčica Tehvida koja je imala svega devet godina, dok je najstarija žrtva bio Ahmet Habibović, kojem je bilo 62 godine.

Među deset šehida sela Bartikovci bio je i Sabahudin Habibović, učenik Gazi Husref begove medrese koji je u trenutku kada je ubijen imao svega 18 godina. Ovom prilikom prisutni su se podsjetili na period 1992.-1995. godine, kada je selo Bartikovci bilo pretvoreno u veliki logor, a mještani svakodnevno maltretirani i podvrgavani nasilju i psihičkim torturama.

Zlikovci su mještane Bartikovaca u nekoliko navrata protjerivali iz njihovih kuća, a kulminacija svega dogodila se pred oslobađanje Sanskog Mosta, kada je veliki broj mještana zločincima poslužio kao živi štit pred oslobodilačkim snagama Armije RBiH.Spomen obilježje koje sjeća na deset šehida Bartikovaca otkrili su demobilisani borci i pripadnici Armije RBiH iz ovog mjesta.

Zločin se ne smije zaboraviti i mora se njegovati kultura sjećanja na stradanje Bošnjaka u dolini Sane tokom agresije i okupacije naše zemlje, poruka je upućena s ovog skupa. Još jednom zatraženo je da se zločinci i odgovorni za zločine nad nevinim mještanima i drugim građanima Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine procesuiraju i kazne jer je samo na temeljima istine i pravde moguće graditi suživot i dobrosusjedske odnose.

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U BARTIKOVCIMA

| Sanski Most |