OTVORENA IZLOŽBA SLIKA DŽAFERA CERIĆA

Izložba slika poznatog sanskog umjetnika Džafera Cerića pod nazivom „Bosna i Hercegovina za vrijeme austrougarske vladavine“ svečano je otvorena jučer u prostoru Gradske galerije u Sanskom Mostu. Ovaj događaj je dio kulturnog programa ovogodišnje manifestacije „Ljeto na Sani 2017“.

Otvorenje izložbe su svojim prisustvom uveličali brojni građani, kao i predstavnici društvenog života, a izložbu je svečano proglasio otvorenom premijer Vlade USK, Husein Rošić. U okviru postavke Cerić je izložio slike koje su nastale kao plod želje autora da ovjekovječi jedan istorijski period predstavljajući način života, nošnju, arhitekturu, tradiciju i običaje Bošnjaka za vrijeme vladavine Austrougarske Monarhije ovim prostorima u period od 1878. do 1918. godine.  Iako je Cerić u svijetu umjetničkog slikarstva poznat kao slikar naivne umjetnosti, ciklus slika predstavljen na ovoj izložbi pripada pravcu „realizma“, što govori o umjetnikovoj svestranosti i kreativnosti.

Sem toga, u okviru postavke autor je ponudio i slike iz svog bogatog opusa naivne umjetnosti po kojima je prepoznatljiv. Inače, vrijedno je istaći kako je iza Cerića više od četrdeset godina plodotvornog i uspješnog rada. Ovo je 38. po redu samostalna izložba Džafera Cerića koji je jedan od najznačajnijih likovnih stvaralaca na prostorima bivše Jugoslavije kada je je riječ o naivnoj umjetnosti. Izlaže od 1974., i do sada je imao 37 samostalnih i 135 kolektivnih izložbi širom svijeta, a ilustrovao je i niz knjiga poznatih pjesnika i proznih stvaralaca.

Inače, ovaj kulturni događaj jedan je od najznačajnijih tokom ovog ljeta u Sanskom Mostu, ali i na području Unsko sanskog kantona, o čemu svjedoči i to da ga je otvorio prvi čovjek izvršne vlasti USK, Husein Rošić. Džafer Cerić je izlagao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, zatim u Njemačkoj, Španiji, Mađarskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Japanu i dobitnik je brojnih nagrada za svoje umjetničko djelo. Jedan je od najznačajnijih likovnih stvaralaca u oblasti naivne umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA DŽAFERA CERIĆA

| Vijesti |