OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA

OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA


Ponedjeljak, 1 Oktobra, 2018

Okupljanjem i druženjem na lokalitetu odmorišta Vrše, sanski lovci obilježili su početak još jedne lovne sezone, a mnogi od njih su već iskoristili proteklu nedjelju za izlazak u lovište.

Tradicionalno, na ovaj način članovi Lovačkog društva „Sana“ već godinama obilježavaju početak nove lovne sezone. Na lokalitetu izletišta u blizini sela Vrše okupio se veliki broj sanskih lovaca i njihovih gostiju, a druženje je proteklo uz tradiconalne lovačke specijalitete i ostale gurmanske delikatese.

Prema riječima predsjednika Lovačkog društva „Sana“, Senada Kljajića, u proteklom periodu realiziran je niz aktivnosti kako bi se početak nove lovne sezone dočekao što spremnije. Urađen je značajan posao kada se radi o uređenju lovišta i njegovom obogaćivanju raznovrsnom divljači. Izgrađeno je više lovačkih čeki u udaljenim dijelovima lovišta, kao i mnogobrojne hranilice za životinje koje će imati veliki značaj u zimskom periodu.

Također, u lovište je pušten značajan broj sitne divljači, prije svega fazana i zečeva, a određen je i revir gdje će biti zabranjen lov kako bi se omogućila nesmetana reprodukcija i povećanje brojnosti divljači. Kljajić je lovcima poželio sreću u lovu i „dobar pogled“, upozorivši na važnost poštivanja lovačkog kodeksa i pravila bezbjednosti svih učesnika u lovu. Sansko lovačko udruženje broji oko 900 članova, ali njih oko 400 redovno upražnjava lov tokom sezone, dok ostali članovi većinom love povremeno jer se nalaze van granica BiH, dok veliki broj članova uopće ne lovi, nego su veliki zaljubljenici u prirodu.

Ovo lovačko društvo ima dugu i bogatu tradiciju koju baštine njegovi najstariji članovi. Sansko lovačko društvo jedno je od najbolje organiziranih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za svoj rad dobili su brojne nagrade i priznanja. Planovi u njihovom radu su da se u narednom periodu aktivnije radi na razviju lovnog turizma i promociji prirodnih resursa ovog područja.

Druženje sanskih lovaca na izletištu Vrše, naravno ni ovoga puta nije moglo proći bez veselja i pjesme.

     

OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA

Sanski Most |