OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA

OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA


Ponedjeljak, 30 Septembra, 2019

Okupljanjem i druženjem na lokalitetu odmorišta Hrupe, u blizini sela Čirkići, sanski lovci obilježili su početak još jedne lovne sezone. Izlazak u lovište zakazan je za narednu subotu, kada i zvanično počinje ovogodišnja sezona lova. Tradicionalno, na ovaj način članovi Lovačkog društva „Sana“ već godinama obilježavaju početak nove lovne sezone. Na lokalitetu izletišta u blizini sela Čirkići okupio se veliki broj sanskih lovaca i njihovih gostiju, a druženje je proteklo uz tradiconalne lovačke specijalitete i ostale gurmanske delikatese. Pomenuto izletište je uređeno i izgrađeno u proteklom periodu, a u ovim aktivnostima značajan udio dali su i sami lovci, kao oni iz sekcije Čirkići, tako i ostali.

Prema riječima predsjednika Lovačkog društva „Sana“, Senada Kljajića, u proteklom periodu realiziran je niz aktivnosti kako bi se početak nove lovne sezone dočekao što spremnije. Urađen je značajan posao kada se radi o uređenju lovišta i njegovom obogaćivanju raznovrsnom divljači. Izgrađeno je više lovačkih objekata i čeki u udaljenim dijelovima lovišta, kao i mnogobrojne hranilice za životinje koje će imati veliki značaj u zimskom periodu. Također, u lovište je pušten značajan broj sitne divljači, prije svega fazana i zečeva, a određen je i revir gdje će biti zabranjen lov kako bi se omogućila nesmetana reprodukcija i povećanje brojnosti divljači. Kljajić je lovcima poželio sreću u lovu i „dobar pogled“, upozorivši na važnost poštivanja lovačkog kodeksa i pravila bezbjednosti svih učesnika u lovu.

Sansko lovačko udruženje broji oko 900 članova, ali njih oko 400 redovno upražnjava lov tokom sezone, dok ostali članovi većinom love povremeno jer se nalaze van granica BiH, dok veliki broj članova uopće ne lovi, nego su veliki zaljubljenici u prirodu. Ovo lovačko društvo ima dugu i bogatu tradiciju koju baštine njegovi najstariji članovi. Sansko lovačko društvo jedno je od najbolje organiziranih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za svoj rad dobili su brojne nagrade i priznanja. Planovi u njihovom radu su da se u narednom periodu aktivnije radi na razviju lovnog turizma i promociji prirodnih resursa ovog područja. Druženje sanskih lovaca na izletištu Hrupe, naravno ni ovoga puta nije moglo proći bez veselja i pjesme.

OTVORENA NOVA LOVNA SEZONA

Sanski Most |