„PARTIZAN“ – NEODVOJIVI DIO ISTORIJE I TRADICIJE SANSKOG MOSTA

„PARTIZAN“ – NEODVOJIVI DIO ISTORIJE I TRADICIJE SANSKOG MOSTA


Četvrtak, 12 Oktobra, 2017

Svečano otvorenje sportskog igrališta DTV „Partizan“ upriličeno je u povodu obilježavanja Dana općine Sanski Most, a tim povodom organizovan je malonogometni turnir na kojem su sudjelovali učenici sanskih osnovnih škola.

Ovome hramu sporta u Sanskom Mostu, gdje su odrastale generacije Sanjana, vraćen je nekadašnji sjaj u projektu obnove koji je finansiran sredstvima lokalnih vlasti. Ukupna vrijednost projekta iznosila je  40 hiljada KM, a on je podrazumjevao rekonstrukciju oba sportska terena, uređenje tribina i okolnog prostora, a novina na ovom prostoru biće teren za boćanje. Prisutnima se na ovom mjestu obratio načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, te izrazio zadovoljstvo obavljenim radovima. Završili smo jedan dio onoga što namjeravamo uraditi.

Ovo ne smatramo završenim projektom, planiramo uraditi prilaze ovom igralištu, te dovesti vodu. Sadržaja će biti još i ovo nije konačna forma „Partizana“, sada je važno da ovo čuvamo jer to je naše zajedničko i svima nam treba“, istakao je načelnik Hasanbegović.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK Jasmin Burnić  je naglasio kako je općina Sanski Most danas prva lokalna zajednica u USK po broju realiziranih projekata te istakao kako to treba zahvaliti predstavnicima lokalnih vlasti i zastupnicima na kantonalnom i federalnom nivou. Želim istaći kako ovo igralište ima veliki značaj jer mladi su najveći resurs jednog društva. Iskreno se nadam kako će ovo mjesto privući što veći broj mladih da se bave sportom što je najbolji način borbe protiv poroka današnjice, poručio je ministar Burnić.

Popularni „Partizan“ decenijama je bio mjesto sastajanja i druženja omladine Sanskog Mosta, a u sjećanju starijih generacija još uvijek živi uspomena na čuvene turnire i utakmice u malom nogometu, rukometu i košarci.

Veliki broj sanskih sportista na ovom terenu načinio je prve korake, a „Partizan“ pamti i velike sportske događaje. Sem toga, na ovom lokalitetu nalazila se zgrada u kojoj je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, važan događaj u istoriji Bosne i Hercegovine. Objekat su porušile i zapalile srpske snage prilikom povlačenja tokom borbi za oslobođenja Sanskog Mosta.

Federalni poslanik Asim Kamber posebno je u svom obraćanju istakao značaj ovog prostora u generacijskom sjećanju Sanjana i njegovu istorijsku dimenziju i važnost. Istovremeno, on je najavio i skori početak obnove ove istorijske građevine.Imao sam potrebu upravo danas da ovoj djeci ispričam što to znači riječ Partizan, po kome se  ovaj prostor zove. Partizan je neko to se borio protiv fašizma, a fašizam je početkom 20. vijeka tamo negdje 1910. nastao u Italiji, pa se onda proširio na Njemačku, pa Španjolsku, pa je došao do Japana, pa je došao do Brazila, pa je došao i do Balkana, konkretnije u Srbiju i Hrvatsku, u naš komšiluk. Fašizam je u svim proteklim ratovima odnio najviše života i to nevinih…

Dakle, on se temelji na teroru. To je najviši stupanj nacionalizma, najviši stupanj mržnje jednog naroda prema drugom narodu, kad se ubistvima i masovnim zločinima pokušava riješiti jednog naroda. U Belgiji su se zvali trockisti, u Japanu imperijalisti, u Italiji fašisti, u Njemačkoj nacisti, u našem istočnom susjedstvu četnici, u zapadnom ustaše, u Turskoj su se zvali sivi vukovi… Svugdje ih je bilo, a bilo ih je i u Bosni. A neko ko se borio protiv fašizma nosi naziv Partizan. Zato mi nikada nećemo odustati od ovog prostora i naziva Partizan.  Ovo danas što predajemo vama djeco ovdje, to je početak sanacije ovog prostora. Biće završeni i koševi, već su naručeni, s desne strane biće boćarska staza, uredit će se tenis igralište, biće riješena rasvjeta, ulaz, a ulazni panoi će biti zamijenjeni limenim.  Naši će slikari osmisliti slike našeg grada, ali sve to nije završeno bez prostora i zgrade gdje je država BiH utemeljena.

Zato su fašisti rušili taj prostor, jer je u njemu održano II zasjedanje ZAVNOBIH-a. Jedan je to od prostora gdje je utemeljena moderna država BiH. Njima je to smetalo i zbog toga su je srušili. Mi smo osigurali dio sredstava za izgradnju, međutim to je spomenik od najviše državne važnosti i nismo još dobili saglasnost bez njihove revizije projekta. A u tom objektu djeco je bila mala sala. Neki su zvali to i Sokol, sportski klub Sokol gdje su trenirali takmičari različitih sportova, gdje su se održavale svečane manifestacije, gdje je bio lokalni radio. U tom prostoru i na ovom igralištu su odrastali najsjajniji sinovi. Ja ću vam spomenuti one kojih se ja sjećam, nekih koji su iz starije generacije: Agicu Jakupovića, Eku Sadića, Miću Lazića, Ahmeta – Inđu, Ivana Martinovog, Nikice Vezmara, Ibru Cerića, našeg Žilu iz Mahale, Kuželje prije svega Hilmu Kuželja. Dakle, velike i legendarne sportaše koji su ovdje igrali, ali koji su zajedno s predstavnicima drugih naroda pronosili ideju antifašizma i zajedništva.

Ovdje je trenirao jedan od najvećih gimnastičar u bivšoj Jugoslaviji – Đemil Šalak, ovdje su braća Cerići trenirali i osvajali rezultate širom Jugoslavije. Ovdje je na ovom igralištu igrao poznati košarkaš Vranković. U sali Partizana je trenirao i najbolji karatista bivše Jugoslavije Muharem Zulić – Giga. Ovdje, na našem Partizanu nije bilo međusobnih konfrontacija naroda. Ovdje se širila ideja zajedništva. Neki neće da prihvate tu ideju zajedništva. Zato su rušili Titove biste svugdje. Zato se 40 godina nakon što je on umoro s njim obračunavaju. Naravno, ne obračunavaju se s mrtvim čovjekom zbog toga što im on kao mrtav smeta, nego smeta im ideja. Jer se on borio za ideju zajedništva za koju su se borili partizani. Zato trebamo čuvati ovaj teren. Ovo je vaša i tradicija i budućnost, i nikada ne smijemo mi odustati od ideje zajedništva. Da zajedno živimo i šaljemo odavde poruku zajedništva, sa Srbima, sa Hrvatima i sa ostalim

našim komšijama. Mi ne želimo biti bilo kome neprijatelj, mi želimo živjeti u Bosni i Hercegovini i Sanskom Mostu gdje niko neće biti ugrožen. Zato na kraju, nikada dok je ove vlasti koja je antifašistička niko neće moći zamijeniti naziv ovog prostora. Neki to povezuju sa komunizmom, sa socijalizmom. To je najčasnija ideja koju su nastavili pripadnici Armije BIH koji su nam donijeli slobodu i ja im se još jednom u tom smislu zahvaljujem“, istakao je Kamber u svome obraćanju.Ismet Seferović, penzionisani oficir Armije BiH zvanično je proglasio otvorenim prostor sportskih terena na Partizanu. I on je jedan od starijih Sanjana i bivši rukometaš koji je prve sportske korake načinio na ovom mjestu.

„Proveo sam na ovim terenima punih petnaest godina koliko sam se aktivno bavi sportom. Stariji me se možda sjećaju, a meni je posebno u sjećanju ostala 1963. godina i legendarna utakmica protiv banjalučkog „Borca“ koji je te godine bio prvak Evrope, prisjetio se Seferović. U proteklim godinama ovaj sportski kompleks nalazio se u zapuštenom stanju, a sada je ponovo mjesto na kojem će se baviti sportom i družiti sanska omladina. Projekat njegove obnove dio je velikog broja projekata milionske vrijednosti koji su tokom ove godine realizirani u Sanskom Mostu.

 

„PARTIZAN“ – NEODVOJIVI DIO ISTORIJE I TRADICIJE SANSKOG MOSTA

Sanski Most |