PČELARI IZ SLOVENIJE POSJETILI PČELINJAK HARISA REDŽIĆA

PČELARI IZ SLOVENIJE POSJETILI PČELINJAK HARISA REDŽIĆA


Ponedjeljak, 17 Juna, 2019

Pedesetak pčelara iz Slovenije boravilo je proteklog vikenda u posjeti Unsko-sanskom kantonu. U sklopu obilaska gradova na području kantona, gosti iz Slovenije svratili su i u Sanski Most, kako bi posjetili i imanje pčelara Harisa Redžića, u sanskom selu Čaplje. Ovaj vrsni pčelar na svom je imanju dočekao goste iz Slovenije, koji su potom imali priliku da se upoznaju sa njegovim radom i metodama pčelarenja. S obzirom da njihov domaćin važi za jednog od vodećih proizvođača matične mliječi na ovom području, slovenačke pčelare posebno je zanimala ova oblast pčelarstva, a na tu temu je i održano predavanje te je prezentiran uzgoj matica.

Pored toga, gostima je i predstavljena i jedna inovativna metoda proizvodnje posebno dizajnirane kartonske ambalaže, koja se koristi za paklovanje svih pčelarskih proizvoda. Organizator posjete je bio Savez pčelara Unsko-sanskog kantona i njegov predsjednik Hajrudin Šabić, koji je istakao da posjeta ima za cilj razmjenu iskustava i jačanje saradnje među pčelarima iz ove dvije države. Sa slovenačkim pčelarima u posjeti je bio i Tomaž Lesnjak, predsjednik „Pčelarskog saveza Saša“, koji je izrazio veliku zahvalnost domaćinima na dočeku i gostoprimstvu. Inače radi se o savezu koji okuplja 11 pčelarskih udruženja iz Velenja i okolice, a savez trenutno broji oko 350 pčelara.

Pčelari iz Slovenije obišli su porodično imanje na kojem se nalazi i pčelinjak sa preko stotinu košnica, a posebno su bili oduševljeni api-komorom koja je nedavno izgrađena u sklopu pčelinjaka, a koja služi za liječenje respiratornih oboljenja uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica. Na kraju posjete gosti i domaćini su izrazili očekivanje da će ovakav vid uzajamne saradnje između pčelara biti nastavljena i u narednom periodu, a sve za dobrobit razvoja pčelarstva u ove dvije države.

PČELARI IZ SLOVENIJE POSJETILI PČELINJAK HARISA REDŽIĆA

Sanski Most |