PČELARSKO DRUŽENJE POVODOM 20. GODIŠNJICE UDRUŽENJA „SANA MED“

PČELARSKO DRUŽENJE POVODOM 20. GODIŠNJICE UDRUŽENJA „SANA MED“


Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta obilježilo je 20. godišnjicu svoga postojanja. Sansko udruženje pčelara jedno je od rijetkih udruženja na području naše općine, koje i pored svih poteškoća uspješno radi i djeluje sve ove godine, i trenutno okuplja oko 150 pčelara. Kako bi se obilježio ovaj vrijedni jubilej, udruženje je juče u prirodnom ambijentu izletišta u Vršu, upriličilo druženje svojih članova, prijatelja udruženja kao i ostalih gostiju. Na ovom događaju bio je prisutan i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, koji je sanskim pčelarima čestitao godišnjicu, istakavši spremnost da i u narednom periodu, kao što je to bio slučaj i do sada, općina Sanski Most pomaže njihov rad i podstiče pčelarsku proizvodnju. Kao znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju, udruženje je općinskom načelniku uručilo i posebno priznanje.

Udruženje od samog osnivanja maksimalnu pažnju poklanja stručnoj obuci i edukaciji svojih članova. Tako je u proteklom periodu organizovan veliki broj seminara i stručnih predavanja na kojima su gostovali eminetni stručnjaci iz oblasti pčelarstva iz čitave regije. Također, ostvarena je uspješna saradnja sa velikim brojem domaćih i međunarodnih institucija, s kojima su realizovali veliki broj projekata. Rad Udruženja pčelara „Sana med“ tokom svih ovih godina bazirao se na zaštiti pčela, edukaciji članova, promicanju pčelarstva i pčelinjih proizvoda, organizaciji i učešću na sajmovima i okupljanju pčelara u čemu se i uspjelo kroz proteklih dvadeset godina postojanja i rada.

Pored predstavljanja na lokalnom nivou članovi ovog vrijednog udruženja redovno izlažu svoje proizvode na sajmovima kako u BiH tako i u susjednim zemljama u regionu.  Redovno učestvuju na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima u ocjenjivanju kvaliteta meda, gdje su u proteklom periodu zabilježili dobre rezultate i osvojili brojne medalje i nagrade, čime su potvrdili da je kvalitet sanskog meda na veoma visokom nivou. Povodom dvadesete godišnjice, dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, članovima osnivačima, te ostalim fizičkim i pravnim subjektima koji su pomogli rad udruženja. Ovom prilikom posebno priznanje, za medijsko praćenje svih njihovih aktivnosti, te promovisanje rada udruženja, dodijeljeno je i Radio-televiziji „Sana“.

PČELARSKO DRUŽENJE POVODOM 20. GODIŠNJICE UDRUŽENJA „SANA MED“

Sanski Most |