PED „KANJON“ PROSLAVIO 13. ROĐENDAN

PED „KANJON“ PROSLAVIO 13. ROĐENDAN

Planinarsko ekološko društvo „Kanjon“ iz Sanskog Mosta 26. aprila obilježilo je 13. godina postojanja i uspješnog rada. U proteklom periodu, ovo društvo je realiziralo  velii broj različitih projekata vezanih za popularizaciju i razvoj planinarstva te očuvanje prirodne sredine.

Afirmacija zdravog života, očuvanje prirodnog okoliša, promocija planinarstva i prirodnih ljepota Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine,  osnivački su motivi ovog društva koje danas zauzima značajnu ulogu u društvenom životu Sanskog Mosta. U proteklih 13 godina članovi društva su utabali i obilježili brojne planinarske i izletničke staze i prirodne toponima na prostoru sanske općine, ukazali na brojne ekološke probleme, aktivno sudjelovali u brojnim akcijama za zaštitu prirode, provodili edukativne akcije, pošumljavali goleti i doprinosili razvoju ekološke svijesti u našem društvu. Jedan od događaja koje ovo društvo s uspjehom već godinama provodi je planinarska šetnja „Harijevim korakom“, koja sjeća na poznatog sanskog planinara i ekologa, Muharema Harija Grozdanića. Ovaj događaj se održava početkom proljeća i svake godine privlači sve veći broj planinara i zaljubljenika u prirodne ljepote iz svih zemalja regiona, pa i Evrope. Događaj koji također dovede veliki broj planinara i poklonika prirode u Sanski Most jeste i planinarska šetnja „Cvjetnom stazom“ koja će se ove godine održati po deveti put, kao i tradicionalni pohod na Mulež, a od ove godine u organizaciji ovog društva je i Osmomartovski pohod – 100 žena u planini!

U narednom periodu PED „Kanjon“ planira nastaviti provedbu uspješnih projekata i aktivnosti na planu razvoja planinarstva i ekologije. Kruna aktivnosti ovog društva je izgradnja planinarskog doma u blizini izletišta Jasice i ovaj projekat se nalazi u fazi realizacije. Već je urađeno više od pola posla i očekuje se da Sanski Most uskoro dobije moderni planinarski dom koji će služiti za druženje planinara, promociju zdravog života i ekoloških vrijednosti.

PED „KANJON“ PROSLAVIO 13. ROĐENDAN

| Sanski Most |