PENZIONISANI PAS IZ BIH POSTAJE AMBASADOR U SAD-U

PENZIONISANI PAS IZ BIH POSTAJE AMBASADOR U SAD-U


Ponedjeljak, 30 Maja, 2022

Pas Rico, iz POEK tima (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite, zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja odlazi u zasluženu penziju.

No, Rico će ipak nastaviti s radom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će biti promovisan u K9 ambasadora. Ovaj pas će u okviru novog radnog mjesta biti predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina.

Timu FUCZ-a pridružit će se Niles, ženka belgijskog ovčara, koja će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključena u deminerske operacije.

Predstavnici Marshall Legacy Instituta (MLI) sutra će posjetiti FUCZ gdje će se izvršiti službena primopredaja pasa koji su donacija ove organizacije. Marshall Legacy Institute iz Vašingtona (SAD) donirao je više od 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina Bosni i Hercegovini.

FUCZ je od ove organizacije do sada dobio osam pasa za otkrivanje mina koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina. MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama s ciljem podizanja svijesti i upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina.

MLI je, između ostalih, donirao FUCZ-u i psa Asku, njemačkog ovčara, koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu. Kao pripadnica POEK tima FUCZ-a, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.” koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se takmiče psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta, saopćio je FUCZ.

PENZIONISANI PAS IZ BIH POSTAJE AMBASADOR U SAD-U

BiH |