PLANIRANI NOVI KRUŽNI TOKOVI U SANSKOM MOSTU

PLANIRANI NOVI KRUŽNI TOKOVI U SANSKOM MOSTU


Petak, 14 Juna, 2019

Na magistralnom putu M-15, koji prolazi kroz Sanski Most, u neposrednoj budućnosti planirana je izgradnja još tri kružna toka. O realizaciji ovih projekata tokom svoje posjete Sanskom Mostu, predstavnici Federalne direkcije za ceste razgovarali su s općinskim vlastima. Jedan kružni tok planiran je na raskrsnici pomenutog magistralnog puta i Prvomajske ulice i radi se o izuzetno vrijednoj investiciji. Ova raskrsnicca je, inače, zbog svoje složenosti, jedna od kritičnijih kada je u pitanju odvijanje saobraćaja na području Sanskog Mosta. „Nakon konsultacija i razgovora o budućem kružnom toku na križanju M-15 i Prvomajske ulice, došlo se do onog rješenja koje bi bilo najedakvatnije. Ovaj projekat je vrijedan preko 300 hiljada maraka i za njega postoje postoje obezbjeđebna sredstva i mi se nadamo kako će biti realizovan do kraja ove godine. Općina je preuzela obavezu da riješi svu potrebnu dokumentaciju jer će biti potrebna i ekspropriacija određenog zemljišta koje je u privatnom vlasništvu. Nadamo se da će svi učesnici imati razumjevanje da je ovo zajednički interes svih građana Sanskog Mosta“, istakao je općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Federalni poslanik, Asim Kamber je istakao kako su ove godine osigurana sredstva i za kružni tok na Milinom Birtu, a da se razgovaralo i o kružnom toku na izlazu iz industrijske zone Šejkovača na magistralni put M-15. I ovaj kružni tok ima bezbjedonosni aspekt obzirom na učenike i građane iz naselja Krkojevci koji saobraćaju ovim pravcem.

„Ovaj projekat se tiče prije svega naše djece koja iz naselja Krkojevci prelaze ovdje cestu i idu u školu u Mahali. Također, i veliki broj pješaka prolazi ovu prometnicu i mi mislimo kako će kružni tok poboljšati sigurnost na ovoj trasi. Obzirom na kružni tok u Pobriježju,koji je već urađen, te na ova tri planirana, imaćemo na četiri mjesta usporavanje na ovome magistralnom putu gdje se razvijaju nedopustivo velike brzine zbog čega je često ugrožena sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Cilj lokalnih vlasti je da urade sve kako bi svi naši građani bili što beznjedniji“, istakao je Kamber.

Inače, radi se o projektima koje su općinske vlasti kandidirale kod federalnih institucija i dobijeno je zeleno svjetlo za njihovu realizaciju. U narednom periodu očekuje se izrada projekata i potom njihova realizacija u praksi. U poslednjoj deceniji, kada se radi o povećanju bezbednosti u saobraćaju, pokazala se puna opravdanost kružnih tokova. Zahvaljujući ovoj vrsti saobraćajne infrastrukture povećava se protočnost prometa, ali i bezbjednost učesnika u saobraćaju.

PLANIRANI NOVI KRUŽNI TOKOVI U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |