PLANTAŽA ARONIJE PORODICE BIŠČEVIĆ

PLANTAŽA ARONIJE PORODICE BIŠČEVIĆ


Petak, 10 Augusta, 2018

U posljednje vrijeme sve je veći broj poljoprivrednika u našim krajevima koji se opredjeljuju za uzgoj aronije. Mnogi od njih kao razlog tome navode kako se radi o biljci koja ima ljekovita svojstva, zbog čega je veoma tražena na tržištu, kao i sam proces uzgoja i održavanja koji nije mnogo zahtjevan. Jedna od takvih plantaža nalazi se u selu Čaplje nedaleko od Sanskog Mosta koja je u vlasništvu porodice Biščević.

Kako nas je upoznao Hamo Biščević, vlasnik plantaže, na ovaj korak se odlučio prije pet godine. S vremenom, broj sadnica je porastao na 600, a plantaža se trenutno prostire na površini od tri dunuma. Svi članovi porodice uključeni su u poslove oko obrade zemljišta i uzgoja ove biljne kulture. Cijeli asortiman koji se uzgoji iskoristi se za proizvodnju soka i čaja od aronije, a samo u ovoj godini, koja je bila izrazito povoljna, uspjeli su proizvesti 700 litara cijeđenog soka od aronije. Cijeli proizvodni proces uzgoja aronije se odvija na prirodnoj bazi, bez umjetnih gnojiva, a redovni kupci su zadovoljni krajnjim proizvodom. Sok od aronije sadrži niz različitih sastojaka, koji su jako bitni za poboljšanje i očuvanje čovjekovog zdravlja. Preporučuje se svima, kako za bolesne tako i za zdrave osobe. Ubrzava proces lječenja i jako je dobar u pomoći pri oporavku organizma

. Plantaža Biščević u svojoj ponudi imaju i čaj od aronije, koji zadržava sve osobine ovog ljekovitog bobičastog voća.  Sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanasa i koristi se u različite svrhe. Područje općine Sanski Most, prema mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, pruža idealne uslove za uzgoj ove biljne vrste. Najvažnije je kvalitetno zalijevanje, dok same biljke ne zahtijevaju neki poseban tretman zaštite, a najveći poslovi su košenje trave i berba.

 

PLANTAŽA ARONIJE PORODICE BIŠČEVIĆ

Sanski Most |