PO TREĆI PUT: MARŠ MIRA I SJEĆANJE NA SREBRENICU U PARIZU

PO TREĆI PUT: MARŠ MIRA I SJEĆANJE NA SREBRENICU U PARIZU


Ponedjeljak, 4 Jula, 2022

U Parizu je u nedjelju održan treći Marš mira u organizaciji udruženja “Međunarodna Solidarnost Bosna i Hercegovina – Francuska“ povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako su naveli organizatori, treći Marš mira krenuo je sa Trga Venecuele, gdje se nalazi i ambasada Srbije.

“Marš je krenuo sa Trga Venezuele sa zastojem na trgu Republike sve do ulice Srebrenice. U Parizu se okupilo preko 70 učesnika u suosjećanju sa porodicama žrtava, da se genocid ne zaboravi.

Koloni se pridružila zvaničnica opštine Pariz kao i predstavnik bivših boraca, Francusko udruženje Memorial 98, Florence Hartmann, građani Francuske koji su prijatelji Bosne i Hercegovine kao i mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine i regije”, navedeno je u saopćenju ovog udruženja.

Komemoracija je posvećena jednim dijelom Hajri Ćatić i Nihadu “Nini” Ćatiću slušanjem njegovog posljednjeg izvještaja koji je poslao u svijet, apelom za pomoć prevedenim na francuski jezik te minutom ćutanja.

“Poslana je poruka francuskim političarima da usvoje rezoluciju zabrane negiranja genocida i da se više angažuju na stabilnosti i evropskom putu Bosne i Hercegovine”, naveli su organizatori.

PO TREĆI PUT: MARŠ MIRA I SJEĆANJE NA SREBRENICU U PARIZU

BiH |