POČELA OBUKA BIRAČKIH ODBORA

U organizaciji Općinske izborne komisije Sanski Most, počela je realizacija plana obuke biračkih odbora za provođenje općih izbora koji će biti održani 07. oktobra 2018. godine.

Obuka biračkih odbora obavezna je za sve predsjednike, zamjenike predsjednika, članove i zamjenike članova biračkih odbora, kako u pogledu prisustva, tako i u pogledu pridržavanja rasporeda obuke. Kako nam je potvrdio Haris Karat, predsjednik općinske izborne komisije, nakon sprovedene obuke, pristupiće se provjeri njhovog znanja. Ukoliko uspješno obave provjeru znanja, općinska izborna komisija svim članovima biračkih odbora dodijeliće certifikate, kojim će biti potvrđeno da su na pojedinim biračkim mjestima imenovani za predsjednike, članove biračkih odbora i njihove zamjenike, istakao je Karat. Broj članova biračkih odbora razlikuje se u odnosu na broj glasača prijavljenih za određeno biračko mjesto. Tako će za biračko mjesto sa preko 350 glasača birački odbor imati pet članova, a za biračka mjesta sa manjim brojem registrovanih glasača birački odbori imaće tri člana, uključujući i zamjenske članove.

Općinska komisija Sanski Most trenutno provodi niz aktivnosti na pripremama za oktobarske izbore, kako bi se izborni proces u izbornoj jedinici Sanski Most, bez problema mogao provesti. Ove aktivnosti podrazumijevaju stalnu komunikaciju sa predstavnicima državnih ustanova i institucija, međunarodnih organizacija, kao i političkih subjekata, kako bi se do izbora otklonili svi eventualni nedostaci koji bi mogli ugroziti izborni proces. Inače, za izbornu jedinicu Sanski Most ovjereno je 35 političkih subjekata i koalicija, koji će učestvovati na oktobarskim izborima u BiH, a proces glasanja realizirat će se na 55 biračkih mjesta. Politički subjeti, nevladine organizacije i udruženja građana još uvijek mogu podnijeti zahtjev za akreditovanje izbornih posmatrača.

Kako bi izborni proces bio u potpunosti javan i transparentan, predsjednik Općinske izborne komisije Sanski Most Haris Karat je naglasio kako će sve informacije vezane za provođenje izbornog postupka na području izborne jedinice Sanski Most, Općinska izborna komisija redovno objavljivati na službenoj internet stranici općine Sanski Most, te je još jednom pozvao sve aktere koji su uključeni u izborni proces, ukoliko imaju određene sumnje ili saznanja koje mogu ugroziti izborni proces, da ih prijave izbornoj komisiji, koja će u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzeti sve zakonom propisane radnje.

POČELA OBUKA BIRAČKIH ODBORA

| Sanski Most |