POČEO CENTRALNI DOGAĐAJ „MUSALLE 2017“

POČEO CENTRALNI DOGAĐAJ „MUSALLE 2017“

Okupljanjem ispred Hamzi-begove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta, započeo je centralni dio ovogodišnje vjersko – kulturne manifestacije “Musalla 2017”.

Posebna atrakcija bili su izviđači Republike Turske koji su skupa s ostalim učesnicima prodefilovali kroz grad. Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet musalle u Donjem Kamengradu, gdje će biti klanjan džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom. Učesnici manifestacije posjetit će spomenik koji je podignut u znak sjećanja na osmanlijske vojnike poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika bit će organizovan defile bajraka i konjanika, što je također, dio tradicije.

I ove godine najavljen je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održaće se izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara. Poslije ovog dijela programa, biće upriličeno obraćanje zvanica prisutnim vjernicima, nakon čega će uslijediti klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle, mjesta za koje se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatiha prilikom pohoda u Bosni.

Klanjanje džuma-namaza predvodiće reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef Kavazović, koji će potom održati hutbu. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.

 

POČEO CENTRALNI DOGAĐAJ „MUSALLE 2017“

Sanski Most |