POČETAK PROLJETNE SJETVE

Ovih dana poljoprivredni proizvođači sa područja općine Sanski Most na svojim zemljišnjim parcelama obavljaju posljednje pripremne radove za početak proljetne sjetve.

Mnogi od njih su iskoristili povoljne vremenske prilike početkom aprila kako bi  otpočeli najvažniji proljetni posao, a to se posebno odnosi na sjetvu kukuruza koji je godinama najzastupljenija poljoprivredna kultura koju poljoprivredni proizvođači koriste na ovim područjima. Na osnovu plana proljetne sjetve za 2017. godinu, koji je urađen od strane odsjeka za poljoprivredu Općinske službe za razvoj, poduzetništvo i resurse, na području općine Sanski Most ove godine planirano je da se zasije 7573 hektara.

Sanski poljoprivrednici će, prema procjenama, u proljetnoj sjetvi zasijati 3553 hektara žitarica, povrćem je planirano da se zasije 2294 hektara, krmnim biljem 1699 hektara, a predviđenim planom najmanje će biti zasijano industrijskog bilja, svega 22 hektara. Kao i prethodnih godina najveći dio obradivih površina na području općine Sanski Most biće zasijano žitaricama, među kojima je kukuruz u zrnu najdominantnija kultura, na koju otpada 3195 hektara sjetvene površine, a vrijedi istaći da će silažni kukuruz ove godine biti zastupljen  na 1330 hektara.

Zatim slijedi povrtno bilje, u kojem se prema planiranim sjetvenim površinama posebno izdvaja krompir sa 993 hektara.

POČETAK PROLJETNE SJETVE

| Vijesti |