PODRŠKA HEROJIMA ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE

PODRŠKA HEROJIMA ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE


Srijeda, 6 Februara, 2019

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović i federalni poslanik, Asim Kamber, održali su danas sastanak s predstavnicima boračkih udruženja koja djeluju na području sanske i ključke općine.

Razgovaralo se o aktuelnoj problematici pripadnika ove populacije, a poseban akcenat je stavljen na pravosudne procese koji su pokrenuti protiv starješina i boraca Petog korpusa Armije RBiH s namjerom da se izjednače agresori i branioci. Općina Sanski Most će materijalno pomoći odbranu optuženih branilaca, a u lokalnom budžetu su za ovu namjenu već planirana finansijska sredstva.

„Ono što nam je najbitnije je da nedvosmisleno damo podršku i uputimo poruku da Općina Sanski Most stoji iz svojih boraca i da će kroz budžet podržati pravnu i svu drugu pomoć koja je ovim ljudima potrebna kako bi oni na dostojanstven način bili zaštićeni. Mi smo ponosni na Armiju RBiH i ono što su njeni borci uradili za ovu državu i našu slobodu“, istakao je načelnik Hasanbegović.

Ovom prilikom je istaknuto kako snage, čije su namjere podjele Bosne i Hercegovine osujećene u odbrambeno oslobodilačkom ratu na sve načine pokušavaju izjednačiti agresore i branioce, pa i kroz montiranje pravosudnih postupaka. Ovom prilikom istaknuta je potreba koordiniranog djelovanja i podrške kako bi se materijalno i na druge načine pomogla odbrana starješina i boraca Armije RBiH pred sudovima.

„Drago mi je što su Općina Sanski Most, Općinsko vijeće i načelnik Hasanbegović jedinstveni u stavu da mi ne želimo pomagati samo borce Sanskog Mosta. Za nas su borci iz cijele Krajine, Bosne i Hercegovine, važni i želimo i njima pružiti potrebnu podršku iz našeg budžeta. Ovu priliku koristim da pozovem i naše građane iz dijaspore da se uključe u ove aktivnosti, obzirom da značajan broj naših boraca protiv kojih se vode ovi nepravedni postupci imaju skromne plate, neki i ne rade i njihove porodice su također ugrožene ovim postupkom.

On će trajati zasigurno između 5 i 10 godina i to zahtjeva velika finansijska izdvajanja. Zadovoljstvo mi je da ćemo se iduće sedmice naći u Bihaću, predstavnici svih nivoa vlasti s federalnim ministrom za boračka pitanja, Salkom Bukvarevićem, kako bi se dogovorili  na koji način organizirati odbranu na sudu naših boraca. Ono što moram naglasiti je da srpski i hrvatski politički faktor sve čini kako bi preko pravosuđa izjednačio sve strane, a mi ne želimo da se dogodi takva istorijska nepravda jer se zna ko je bio agresor, a ko branilac“, rekao je Kamber.

S tim ciljem, u Bihaću će naredne sedmice biti održan sastanak ministra za boračka pitanja u Vladi FBIH, Salke Bukvarevića, s predstavnicima svih razina vlasti s područja Unsko sanskog kantona kao i boračkim udruženjima.

 

 

PODRŠKA HEROJIMA ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE

Sanski Most |