Podrška privrednom razvitku Sanskog Mosta

Delegacija političkih predstavnika Unsko sanskog kantona, u kojoj su bili načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović i federalni poslanik Asim Kamber, sastala se u Sarajevu s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrima u Vladi FBiH.

Razgovaralo se o razvojnim, privrednim i infrastrukturnim projektima od značaja za sansku općinu i njen ekonomski razvitak. Jedna od tema koja je bila na dnevnom redu je mogućnost plasmana uglja koji se eksploatira u Sanskom Mostu na šire tržište. Istaknuto je kako ova djelatnost ima veliki značaj obzirom da firma „Lager“, koja se bavi ekspoatacijom mrkog uglja trenutno zapošljava oko 150 radnika. Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Elektroprivrede“  te još nekih kompanija koje se bave poslovima oko uglja.

Također, razgovaralo se i komunikacijsko infrastrukturnim projektima, te planovima za proširenje i dislokaciju perspektivne namjenske industrije iz drugih dijelova BiH na područje Sanskog Mosta i Unsko sanskog kantona. „Stalo nam je da se proizvodnja uglja na tom prostoru podrži i podigne na viši nivo. Zbog toga smo dogovorili neke konkretne aktivnosti oko kupovine uglja iz Sanskog Mosta, ali i njegovog lakšeg prevoza na tržište. Sem toga, konkretno smo razgovarali i o komunkacijskoj povezanosti Sanskog Mosta i mogućnostima koje nudi novi program modernizacije magistralnih cesta u FBiH.

Sada nam se otvara mogućnost da poboljšamo transportnu sliku u cijelom Unsko sanskom kantonu, a posebno Sanskom Mostu koji je nekako udaljen od glavnih cestovnih komunikacija. Dodirnuli smo se i razvija namjenske industrije i mogućnosti da se neki segmenti te industrije dislociraju u Sanski Most , obzirom da vaša općina ima dosta razvijenu metalsku industriju“, kazao je Novalić. Načelnik Faris Hasanbegović, istakao je kako je sastanak bio konstruktivan i plodonosan. Prema njegovim riječima, Sanski Most poslednjih nekoliko godina dobija zamah kada je riječ o privrednom razvitku, ali postoji i niz problema koji su većinom vezani za infrastrukturu.

„Naši problemi vezani su za transport i komunikaciju i tu očekujemo značajniju podršku s viših nivova vlasti. Posebno smo se osvrnuli na rad rudnika jer je to jedna značajna firma koja zapošljava veliki broj radnika i mi očekujemo njen dalji razvoj. Također, očekujemo i podršku razvoju metaloprerađivačke industrije i mislim da postoje dobri uslovi za ulaganja u ovaj segment. Znači, ovo su neke od tema koje planiramo realizirati u ovoj godini kako bismo napravili još značajniji privredni napredak po kojem ćemo biti prepoznatljivi“, kazao je Hasanbegović.

Na ovom sastanku razgovaralo se i o projektima u turizmu, a jedna od tema bila je i obnova Doma ZAVNOBiH-a. Istaknuto je kako bi to bilo značajno u turističkom smislu, ali i državotvornom, obzirom da je Sanski Most jedan od gradova gdje je udaren neizbrisivi istorijski pečat u hiljadugodišnjem postojanju države Bosne i Hercegovine.

Podrška privrednom razvitku Sanskog Mosta

| Vijesti |