PODSJETNIK NA ZLOČINE KOJI SU POČINJENI U MAJU 1992. GODINE

PODSJETNIK NA ZLOČINE KOJI SU POČINJENI U MAJU 1992. GODINE


Ponedjeljak, 27 Maja, 2019

Tradicionalnom manifestacijom koja nosi naziv „Šetnja za istinu i nezaborav“, u sklopu koje je upriličen obilazak nekoliko lokaliteta na području grada, danas su obilježeni Dani stradanja građana Sanskog Mosta iz 1992. godine. Brojne delegacije, građani, te učenici sanskih škola, posjetili su više lokacija gdje su na spomen ploče položili cvijeće i odali počast svim nastradalima s početka agresije na ovaj grad.

Ovih dana navršava se 27. godišnjica početka napada srpskog agresora na Mahalu, Muhiće i Otoku, čime je bila započela realizacija plana etničkog čišćenja područja općine Sanski Most od nesrpskog stanovništva, što je bio uvod u kasnija tragična dešavanja i brojne zločine koji su izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima. Predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Farisom Hasanbegovićem, boračkih i udruženja žrtava, političkih partija i drugih organizacija, učenici osnovnih škola, te brojni mještani među kojima i preživjeli svjedoci ovih tragičnih događaja, okupili su se ispred spomen-obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana ovih naselja, gdje je položeno cvijeće ispred spomen ploče.

Podsjećamo, paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, tih majskih dana 1992. godine, na ovaj dio Sanskog Mosta u samo dva dana ispalile su više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva.
Nedugo zatim, desio se i prvi veliki zločin na području ovog dijela općine, tačnije u Hegića kući u naselju Muhići, gdje su učesnici današnjeg obilježavanja položili cvijeće na spomen ploču koja sjeća na ovaj događaj, te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama. U podrumu ovog stambenog objekta ubijeno je tada devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima je bila i trudnica u osmom mjesecu trudnoće, a jedan od svjedoka ovog zločina bio je i mještanin ovog naselja Fikret Muhić, koji je u jutarnjim satima, 27. maja 1992. godine u podrumu ove kuće zatekao beživotna tijela.

U okviru šetnje, koja predstavlja i svojevrsni čas historije, učesnici su posjetili objekat Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu. Glavna gradska džamija je bila jedan od brojnih islamskih objekata koji su porušeni na početku rata, a prisutnima se ovom prilikom obratio glavni sanski imam Mirza ef. Žerić.

U nastavku „Šetnje istine i nezaborava“ učesnici su položili cvijeće i na spomen ploču dr. Mehe Alagića u neposrednoj blizini gradskog mosta, koji je bio jedan od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti, kao i na spomen ploču Nailu Selmanu u Prijedorskoj ulici, inače velikom patrioti, koji je na početku rata među prvim iskazao hrabrost, suprotstavljajući se srpskim agresorima.

Na kraju, organizovana je posjeta gradskoj sportskoj dvorani u Sanskom Mostu. Ovaj sportski objekat bio je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana uništenih naselja Mahale, Muhića i Otoke, i ostalih dijelova sanske općine.

Na postojanje ovog i drugih logora, podsjetio je Osman Talić, predsjednik Udruženja logoraša, a prisutnima se na ovom mjestu obratio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.
Učenicima osnovnih i srednjih škola na ovom mjestu održan je čas historije o tim sudbonosnim danima, te je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata počast svim nedužno ubijenim građanima. Manifestacijom „Šetnja za istinu i nezaborav“, evocirane su uspomene na ovaj historijski period, koji se ne smije zaboraviti kako se nikada više ne bi ponovio, poručeno je sa današnjeg okupljanja.

PODSJETNIK NA ZLOČINE KOJI SU POČINJENI U MAJU 1992. GODINE

Sanski Most |