POLJOPRIVREDNICI U OČAJU, SUŠA “POJELA” PRINOSE

POLJOPRIVREDNICI U OČAJU, SUŠA “POJELA” PRINOSE


Utorak, 1 Augusta, 2017

Dugotrajni sušni period sa izrazito visokim temperaturama vazduha, nepovoljno se odrazio na stanje svih poljoprivrednih kultura. Poljoprivrednici  već zbrajaju štete jer ovogodišnji prinosi biće znatno manji od očekivanih.

Najveće posljedice osjetiće se u stočarskoj proizvodnji, obzirom da je urod kukuruza kao osnovne kulture za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje u značajnoj mjeri umanjen. I  na području općine Sanski Most, dugotrajna suša ostavlja posljedice na prinos većine poljoprivrednih kultura . U ovoj fazi nije moguće izaći s konkretnijim podacima o obimu štete, jer sušni period još traje, ali je sigurno da su štete velike u odnosu na očekivanu proizvodnju, potvrdio je Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most.

Na području sanske općine, štete na kukuruzu , kao najzastupljenijoj kulturi, izrazito su velike, tako da su poljoprivrednici  prinuđeni vršiti prijevremenu silažu. Prema procjenama iz SLUP-a, očekuje se da će urod kukuruza u zrnu biti manji za 80 % u odnosu na očekivani prinos.  Prema riječima Selimovića, neminovno  je da zbog suše uslijedi pad stočarske proizvodnje, što će po svemu sudeći utjecati na povećanje cijena stočne hrane i animalnih proizvoda. Zbog toga u SLUP-u strahuju da bi u narednom periodu moglo doći do smanjenja stočnog fonda, jer će poljoprivrednici biti prinuđeni na prodaju stoke, što bi u konačnici moglo prouzrokovati i manju proizvodnju mlijeka.

O trenutnom stanju u agraru Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika  upoznaće nadležne institucije, od kojih u narednom period očekuju konkretne poteze kako bi se prevazišle negativne posljedice prouzrokovane dugotrajnom sušom. Također, nije isključen ni zahtjev za proglašenjem stanja elementarne nepogode.

 

 

POLJOPRIVREDNICI U OČAJU, SUŠA “POJELA” PRINOSE

Sanski Most |