POPLAVE OSTAVILE TEŠKE POSLJEDICE U GORNJEM I DONJEM KAMENGRADU

POPLAVE OSTAVILE TEŠKE POSLJEDICE U GORNJEM I DONJEM KAMENGRADU


Srijeda, 14 Decembra, 2022

Protekle poplave uzrokovale su velike materijalne štete na području Donjeg i Gornjeg Kamengrada, gdje se rijeka Bliha izlila iz korita i poplavila veliki broj stambenih i pomoćnih objekata građana. Nevoljama nikad kraja, pa su se poslije poplava pojavila i klizišta.

Najgore stanje po pitanju klizišta je u naselju Krče iznad Gornjeg Kamengrada, gdje se pokrenulo obližnje brdo te ugrozilo stambeni objekat Admira Hodžića. Dogodilo se to prije dva dana, a Hodžić kaže kako je začuo buku koju je uzrokovalo klizanje zemlje.

Trenutno je situacija takva da se, zbog nešto hladnijeg vremena, klizanje zemlje privremeno zaustavilo, ali posljedice mogu biti katastrofalne jer ogromne količine zemlje naprosto prijete da zatrpaju kuću. Hodžić kaže kako u objektu živi skupa s majkom, bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i nema dovoljno sredstava da sanira stanje. Dodaje kako je potrenbna što hitnija reakcija i pomoć očekuje od nadležnih institucija.

U proteklim poplavama brojnim građanima koji žive u slivu rijeke Blihe nanesene su štete kada se rijeka izlila iz svoga korita. U kritičnoj noći stradala je i pekara Halilović, a u ovome slučaju bilježimo i primjere solidarnosti među komšijama, jer su brojni mještani pružili pomoć vlasniku u kritičnim trenucima. Zahvaljujući i tome izbjegnute su još veće materijalne štete kada se radi o ovom privrednom subjektu.

U međuvremenu, utvrđene su preliminarne razmjere štete koje su pričinile poslednje poplave. Ono što zabrinjava jeste najava novih padavina u narednim danima koje će najvećim intenzitetom pogoditi područje zapadne Bosne. Zbog takvih najava nadležne službe, ali i građani trebaju biti u stanju pune pripravnosti.

POPLAVE OSTAVILE TEŠKE POSLJEDICE U GORNJEM I DONJEM KAMENGRADU

Sanski Most |