POPLAVE U TOMINI-VODA NOSILA SVE PRED SOBOM

POPLAVE U TOMINI-VODA NOSILA SVE PRED SOBOM


Nedjelja, 6 Maja, 2018

Tominski potok u istoimenom selu, desetak kilometara od Sanskog Mosta, izlio se u toku noći između protekle noći, poplavio desetak domaćinstava i vlasnicima nanio velike materijalne štete.

Prema riječima mještana sve se dogodilo iznenada u kasnim noćnim satima, poslije intenzivnih kišnih padavina, a visina vode koja je prodrla u kuće i pomoćne objekte iznosila je preko 1,5 metra. Vodena stihija nosila je sve pred sobom, rušila stabla i kidala ograde, te oštetila dva mosta koji su sada neupotrebljivi za saobraćaj. „Vjerujte, izgledalo je kao vodeni cunami, začula se tutnjava, a kada sam izašao iz kuće bujica me je ponijela i nosila dvadesetak metara, jedva sam uspio živu glavu izvući.“, svjedoči mještanin Mesud Hodžić.

Dodaje kako se voda povukla za sat vremena, a u ovome trenutku utvrđuju se razmjere štete. Prema riječima Hasiba Hodžića, voda je, sem u kuće, prodrla u štalske objekte, stradala je sitna živina, a više automobila i traktora je poplavljeno. Treba istaći kako je stradao i lokalni put koji vodi do lokaliteta banje „Ilidža“, a pomenuti potok je na svome putu ka rijeci Sani, u koju se ulijeva, nagomilao porušena stabla i velike količine kamenja, te obustavio saobraćaj pomenutim putnim pravcem. Također, stradalo je i obližnje vikend naselje i tamo se trenutno utvrđuju razmjere štete. Na terenu je angažovana mehanizacija, a pripadnici Civilne zaštite skupa s mještanima rade na raščišćavanju terena. Mještani kažu kako se poslednji put ovako nešto dogodilo davne 1971. godine, te u manjoj mjeri prije četiri godine za vrijeme velikih poplava.

Pretpostavlja se kako je bujica nastala zbog obilnih kišnih padavina i nemogućnosti da korito lokalnog potoka primi veliku količinu vode.


Zlatan Čekić

POPLAVE U TOMINI-VODA NOSILA SVE PRED SOBOM

Sanski Most |