PORODICA VELIĆ IZ VRŠA-MLADI IMAJU PERSPEKTIVU NA SELU

PORODICA VELIĆ IZ VRŠA-MLADI IMAJU PERSPEKTIVU NA SELU


Subota, 9 Decembra, 2017

O tome da mladi u Bosni i Hercegovini na selu imaju budućnost i da životnu egsitenciju mogu osigurati baveći se poljoprivrednom proizvodnjom svjedoči primjer Elmina i Danijele Velić iz sela Vrše, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Ovaj mladi bračni par na svome imanju uzgaja muzne krave i mjesečno proizvodi oko hiljadu litara mlijeka, čime se svrstavaju u veće proizvođače na ovom području. Sem toga, drže kokoške i drugu perad, proizvode jaja, te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu. Supružnici kažu kako proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice, te ističu kako poljoprivreda zahtjeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.U šali kažu kako im je ipak najdraža obaveza oko njihovog petogodišnjeg sina Benjamina.

On im je desna ruka u svim poslovima i bez njega jednostavno ništa ne može da prođe. Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka kojeg,a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću. Svoju budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta.Žalosti ih što sve veći broj mladih diže ruke od sela i poljoprivrede, odlazeći u potragu za poslom u inostranstvo.

Ističu kako se od poljoprivrede može lijepo živjeti i da se rad i trud uvijek isplate.

PORODICA VELIĆ IZ VRŠA-MLADI IMAJU PERSPEKTIVU NA SELU

Sanski Most |