POSAO DOBILO 38 OSOBA

POSAO DOBILO 38 OSOBA


Srijeda, 1 Augusta, 2018

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, potpisao je ugovore o dodjeli novčanih sredstava za finansiranje i sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih lica. Ova aktivnost realizuje se budžetskim sredstvima Općine Sanski Most, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija kroz Projekt MEG, koji je podržan od strane Vlade Švicarske.

Ukupna sredstva planirana za ovu namjenu iznose 238. 000 KM, a na ovaj način zaposlenje je dobilo 38 osoba. Dodjela novčanih sredstava za potrebe zapošljavanja izvršena je na osnovu javnog poziva na koji su zaintresovane firme i privredni subjekti imali priliku aplicirati, a komisija je izvršila odabir aplikanata koji za zadovoljili propisane kriterije. Na taj način odabrano je 16 privrednih subjekata s područja općine Sanski Most u kojima će biti zaposleno 38 radnika na period najmanje od godinu dana.

Direktni podsticaj zapošljavanju kroz bespovratna sredstva iznose 6.264 KM po jednom novozaposlenom licu. Ovim sredstvima će se finansirati doprinosi na teret zaposlenog i poslodavca, dok je obaveza poslodavaca da radnicima redovno izmiruju lične dohotke u narednih godinu dana, koliko i traje projekat, a očekuje se da će mnogi od njih i nakon okončanja projekta zasnovati stalni radni odnos. Kao je istakao općinski načelnik Faris Hasanbegović, ova aktivnost pokrenuta je prošle godine u saradnji sa Privrednim savjetom općine Sanski Most, koji kao savjetodavni organ stoji na usluzi općinskoj administraciji po pitanju kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

Općina Sanski Most svrstava se u red onih općina koji su u ovoj godini za potrebe zapošljavanje u privrednom sektoru izdvojila značajna budžetska sredstva, a ovakva praksa biće nastavljena i u narednoj godini. Zbog toga je upućen poziv sanskim privrednicima, da u narednom periodu apliciraju na općinske javne pozive, te da će od strane općine imati podršku u svojim aktivnostima. Inače, osnovni cilj korištenja ovih sredstava je pružanje konkretne podrške razvoju privrede i malih i srednjih preduzeća, otvaranjem novih radnih mjesta kao i smanjenje stope nezaposlenosti.

.

 

POSAO DOBILO 38 OSOBA

Sanski Most |