POSJETA LOGORU MANJAČA

POSJETA LOGORU MANJAČA


Srijeda, 15 Novembra, 2017

U organizaciji Saveza logoraša BiH, te udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Prijedora i Kozarca u narednu subotu, 18. novembra, biće organizirana posjeta nekadašnjem koncentracionom logoru Manjača.

Prema riječima predsjednika Udruženja logoraša Općine Sanski Most, Osmana Talića, i ove godine će biti organiziran odlazak, a svi koji su zainteresirani za posjetu mogu se prijaviti u prostorije sanskog udruženja logoraša. Na ovaj način obilježiće se 25. godišnjica raspuštanja ovog, najvećeg koncentracionog logora u BiH gdje je bilo zatočeni i oko 5000 logoraša s područja Sanskog Mosta. Ovo je 11. godina kako se organizuje kolektivna posjeta poljoprivrednom dobru na planini Manjača koje je 1992. godine pretvoreno u koncentracioni logor.

Posjeta se organizuje kako bi se obilježio datum kada je iz ovog logora u organizaciji Međunarodnog crvenog krsta (MKCK), čiji su predstavnici i otkrili logor, oslobođena prva grupa logoraša, Bošnjaka i Hrvata, njih oko 1.400, starijih od 45 godina, te vjerskih službenika.

Logoraši koji su bili zatočeni u ovaj logor živjeli su u teškim i nehumanim uslovima, te su mnogi svakodnevno bili mučeni i zlostavljani, a oko pet stotina logoraša je ubijeno. Posljednja grupa zatvorenika iz logora Manjača oslobođena je 22. decembra 1992. godine i poslije toga logor je rasformiran.

POSJETA LOGORU MANJAČA

Sanski Most |