Posjeta spomen obilježja u sklopu Dana općine

U sklopu programa obilježavanja Dana općine, brojne delegacije i građani posjetili su mjesta stradanja građana Sanskog Mosta tokom agresije na BiH, kao i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića.

Na mezaru rahmetli generala Alagića danas se okupio veliki broj građana, brojne delegacije te učenici tamošnje osnovne škole čime je odata dužna počast ovom bosanskom sinu. General Alagić bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH i prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most. Prisutni su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili ogromnog doprinosa generala Alagića u odbrani i oslobađanju naše domovine.

Bivši logoraši, članovi njihovih porodica, predstavnici društveno političkog života, te drugi građani posjetili su spomen obilježje ispred kruga nekadašnje tvornice keramičkih pločica „Sanakeram“ u naselju Husimovci, čime je obilježena 23. godišnjica zločina kojeg su pripadnici srpskih snaga počinili nad 12 logoraša bošnjačke nacionalnosti.  Zločin je izvršen samo dan prije nego što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most, a u „Sanakeramu“ je u tom trenutku bilo zatočeno oko 400 mještana okolnih bošnjačkih sela. Za zločin počinjen u „Sanakeramu“ pred Kantonalnim sudom u Bihaću prije pet godine osuđeni su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, Neđo Trifković i Mitar Milinković na kazne od po deset godina zatvora, dok je izvršilac zločina, Ahmet Sefić, neposredno po okončanju rata osuđen na petnaest godina zatvora. Zatvorsku kaznu nije izdržao do kraja jer je u Kazneno popravnom domu Zenica, gdje ju je služio, izvršio samoubistvo vješanjem.

Nakon obilaska „Sanakerama“, delegacije su se uputile na šehidsko mezarje Hrustovo-Vrhpolje, gdje su skupa s predstavnicima ovih mjesnih zajednica te učenicima mjesne škole odali počast i prisjetili se žrtava agresije na BiH.   Nakon toga, upriličena je posjeta lokalitetu Domazeti, na području sela Kruhari, desetak kilometara od Sanskog Mosta. Na tom mjestu su pripadnici srpske vojske izvršili zločin nad petnaest nedužnih bošnjačkih civila koji su se u tom trenutku nalazili na radnoj obavezi, sijekući drva u obližnjoj šumi. Njih su otela trojica pripadnika srpskih snaga, te su nedužni ljudi strijeljani na poljani u neposrednoj blizini lokalnog puta.

Prisutnima se na ovom mjestu obratio i federalni poslanik, Asim Kamber, koji je istakao istorijski kontinuitet genocida i zločina nad Bošnjacima. Kamber je naglasio kako su srpski i hrvatski istoričari tokom Drugog svjetskog rata utvrdili kako su u njemu najveći stradalnici Bošnjaci, ali se ta istina svjesno zataškavala. Istorija se ponavlja, kazao je Kamber, i opet na djelu imamo relativizaciju i negiranje zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima. Zločin u Domazetima dobio je i sudski epilog jer su ubice bošnjačkih civila osuđene i to Lazar Ristić ma dvadeset, Predrag Dević na 12 i Petar Arsenić na 10 godina zatvorske kazne. Prisutni su se danas složili kako se radi o izuzetno blagim kaznama za težinu zločina koji je počinjen.

Tokom proteklog rata, na području Općine Sanski Most ubijeno je ili nestalo oko 800 Sanjana. Naposlijetku, upriličena je i posjeta mezarju Greda gdje je također položeno cvijeće i proučena fatiha za sve oni koji su ugradili svoje živote u temelje slobode koju danas uživamo.

Posjeta spomen obilježja u sklopu Dana općine

| Vijesti |