POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU „HRASTOVA GLAVICA“

POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU „HRASTOVA GLAVICA“


Ponedjeljak, 5 Augusta, 2019

U organizaciji , Udruženja logoraša „Prijedor 92“, „Kozarac“ i „Sanski Most“, te Regionalnog saveza logoraša regije Banjaluka, na lokalitetu Hrastova glavica, kod mjesta Podvidača, petnaestak kiometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 27. godišnjica ubistva 124 logoraša prijedorskih logora. Zločin koji se dogodio na ovom mjestu jedan je od najstrašnijih koji su se dogodili tokom protekle agresije na BiH. Ovome događaju prisustvovali su članovi porodica ubijenih žrtava, predstavnici vjerskog i društveno političkog života, nevladinih organizacija i udruženja te brojni građani.

Istaknuto je kako je ovaj zločin još jedan od dokaza da je na području Prijedora postojala namjera da se izvrši genocid i da žalosti što ovaj zločin ni nakon svih proteklih godina nije dobio pravosudni epilog, te su njegovi organizatori i egzekutori neprocesuirani. Današnjem obilježavanju prisustvovali su brojni članovi porodica žrtava koji su ubijeni i bačeni u ovu prirodnu jamu. Na ovom mjestu još jednom je istaknuto nezadovoljstvo time što odgovorni za ovaj zločin, kako naredbodavci tako i egzekutori, još uvijek prkose pravdi, te su nadležni organi pozvani da privedu i kazne odgovorne za čija imena se, kako je istaknuto, dobro znaju.

Na današnji dan 1992. godine žrtve Hrastove glavice su odvedene iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm prema Sanskom Mostu, kako bi navodno bili razmijenjeni, a pošto razmjena nije uspjela, na povratku su dovedeni na lokalitet Hrastova glavica, gdje su strijeljani po trojica u grupi i bacani u prirodnu jamu duboku 20 metara. Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović koji je ispričao priču o zločinu, ali je i on kasnije ubijen. Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, kao i dva skeleta žrtava iz Drugog svjetskog rata, također Bošnjaka iz okolnih sanskih sela, pronađeni su tokom ekshumacije ove prirodne jame.

POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU „HRASTOVA GLAVICA“

Sanski Most |