POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU JAMA HRASTOVA GLAVICA

POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU JAMA HRASTOVA GLAVICA


Petak, 3 Augusta, 2018

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Prijedora i Kozarca, u nedjelju 5. augusta u 10 sati bit će upriličena posjeta spomen-obilježju “Jama Hrastova glavica”, koje se nalazi kod sela Podvidača u blizini Sanskog Mosta.

Na tom mjestu srpske snage su u augustu 1992. likvidirale i u jamu duboku 25 metara bacile 124 logoraša, koji su prethodno dovedeni iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm. Ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša izvršena je 1998., pri čemu su, pored posmrtnih ostataka 124 logoraša, pronađeni i posmrtni ostaci dvojice Sanjana nestalih tokom Drugog svjetskog rata. Na ovom lokalitetu je 2012. godine otkriveno spomen-obilježje koje sjeća na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Organizirani polazak na lokaciju obilježavanja planiran je ispred zgrade općine Sanski Most istog dana u 8 sati i 45 minuta. Organizatori su pozvali porodice ubijenih, bivše logoraše, civilne žrtve rata i druge građane da prisusutvuju obilježavanju 26. godišnjice od počinjenja ovog stravičnog zločina.

 

POSJETA SPOMEN-OBILJEŽJU JAMA HRASTOVA GLAVICA

Sanski Most |