POSLANICI SDA U PARLAMENTU FBiH: FEDERALNIM BUDŽETOM PLANIRANA ZNAČAJNA ULAGANJA U USK

U Bihaću je održana pres konferencija na kojoj su se poslanici SDA u Parlamentu FBiH osvrnuli na usvajanje budžeta Federacije BiH za 2018. godinu, a govorilo se i o projektima koji se s viših nivoa planiraju realizirati u Unsko sanskom kantonu te o aktuelnoj političkoj situaciji. Federalni poslanik, Esad Bašagić, predstavio je prisutnim novinarima glavne karakteristike usvojenog federalnog budžeta istakavši kako se radi o razvojnom dokumentu kojim se planira realizacija velikog broja projekata u oblasti privrede, poljoprivrede, infrastrukture i zapošljavanja. Prema njegovim riječima usvojeni budžet u iznosu od 2.882.661.837 maraka je za pet posto povećan u odnosu na prošlogodišnji budžet i njime su značajna sredstva planirana za Unsko sanski kanton:

Ovom prilikom upućena je kritika krajiškim poslanicima u Parlamentu FBiH iz reda SDP-a za koje je rečeno kako navodnim dušebrižništvom za interese Unsko sanskog kantona nastoje pridobiti političke poene. Poslanik Asim Kamber je u tom kontekstu novinarima podijelio dokumente iz kojih je vidljivo kako su budžetska izdvajanja za Unsko sanski kanton bila najmanja upravo za vrijeme Vlade FBiH na čijem čelu se nalazio aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Tako je recimo 2013. godine Unsko sanski kanton iz budžeta Federacije BiH dobio mizernih 911 hiljada maraka u odnosu na desetine miliona maraka koliko je tada ulagano u druge kantone na području Federacije BiH:

Kamber je ovom prilikom istakao kako je usvojeni budžet razvojna šansa za USK jer se brojnim grantovima planiraju značajna investicijska sredstva u oblasti privrede, ekologije, ruralnog razvoja, turizma i zapošljavanja, a tu su i sredstva iz međunarodnih finansijskih izvora. Da bi se ta sredstva dobila, kako je istakao, potrebno je imati kvalitetne projekte. Kamber je iz tog razloga pozvao sve načelnike gradova i općina iz USK da u manjoj mjeri vode predizbornu kampanju istakavši kako je ona preuranjena, a da se više posvete kreiranju kvalitetnih projekata i rješavanju životnih problema građana. U tom kontekstu, Kamber je naveo primjer Općine Sanski Most gdje su se u prošloj godini, zahvaljujući kvalitetnim i dobro pripremljenim projektima, realizovala 24 značajna projekta finansirana sredstvima s federalnog nivoa. Sve takve projekte, kako je istakao, poslanici SDA na federalnoj razini vlasti podržaće bez obzira o kojoj se lokalnoj zajednici radi. Novinari na press konferenciji su postavili i pitanje o aktuelnim političkim dešavanjima u organizaciji SDA u Općini Bužim:

Poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, Mehmed Mahmić, također je kritizirao političko djelovanje krajiških zastupnika iz reda SDP-a istakavši kako oni u Sarajevo putuju isključivo radi promovisanja stranačkih i ličnih interesa. Na današnjoj pres konferenciji govorilo se i o infrastrukturnim projektima u USK, a federalni poslanici SDA su istakli kako je izgradnja aerodroma u Bihaću jedan od najznačajnijih kada su u pitanju interesi USK, kao i projekat brze ceste koja bi ovaj kanton povezala sa glavnim gradom BiH. Također najavljena su i značajna ulaganja u sektor poljoprivrede na području USK i izgradnja najsavremenijeg sistema navodnjavanja u nekoliko krajiških općina među kojima je i Sanski Most.

POSLANICI SDA U PARLAMENTU FBiH: FEDERALNIM BUDŽETOM PLANIRANA ZNAČAJNA ULAGANJA U USK

| Vijesti |