POTPISANA SARADNJA ZA PODRŠKU INVESTITORIMA IZ DIJASPORE

Predstavnik Biznis centra bh. dijaspore (DBC) Armin Alijagić je posjetio Sanski Most, gdje se sastao sa načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem, te je ovom prilikom potpisan Memorandum o saradnji. Time se Općina Sanski Most pridružila mreži jedinica lokalne samouprave koje uspješno sarađuju sa DBC-om, a u okviru sastanka su otvorene teme o mogućem doprinosu i povezivanju u budućnosti.

„Ovaj sporazum zaokružuje širenje naše saradnje sa općinama i gradovima u Unsko-sanskom kantonu. Kada je u pitanju Sanski Most, već postoji nekoliko primjera kompanija koje su pokrenute na osnovu investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore, koje kontinuirano šire svoje kapacitete, zapošljavaju nove radnike i dogovaraju nove poslove. Uslovi za ulaganje u Sanski Most postoje, općina osigurava subvencioniranje plaća novozaposlenih, a osiguran je mehanizam povrata plaćene rente za objekte – u slučajevima kada poslodavac uspješno zaposli lokalnu radnu snagu“, kazao je Alijagić. Načelnik Faris Hasanbegović je istakao da je većina proizvodnje u Sanskom Mostu izvozno orijentirana, te da dijaspora igra ključnu ulogu u povezivanju sa potencijalnim ulagačima. Naveo je i da su sve općinske službe usmjerene na rješavanje problema i izazova investitora.

„U Sanskom Mostu vidimo niz primjera proaktivnog djelovanja prema investitorima, a mi u Biznis centru bh. dijaspore želimo osigurati potporu kroz pomoć u registraciji, izradi biznis planova i drugih oblika poslovnog povezivanja i savjetovanja za one koji žele investirati u Sanski Most te dolaze iz bosanskohercegovačke dijasporske zajednice“, zaključio je Alijagić. Aktivnosti Biznis centra bosanskohercegovačke dijaspore se realizuju u okviru USAID Projekta „Diaspora Invest“, a pored tehničke podrške i grant programa koji ovaj Projekat nudi investitorima, Biznis centar djeluje kao servis i mjesto povezivanja poslovne zajednice iz dijaspore.

 

POTPISANA SARADNJA ZA PODRŠKU INVESTITORIMA IZ DIJASPORE

Sanski Most |