POTRAGA ZA NEEKSPLODIRANIM UBOJITIM SREDSTVIMA

POTRAGA ZA NEEKSPLODIRANIM UBOJITIM SREDSTVIMA


Utorak, 22 Augusta, 2017

Pripadnici specijalnog tima Federalne uprave civilne zaštite danas su u Sanskom Mostu sprovodili aktivnosti na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rijeke Sane na lokalitetu mašinskog mosta.

Ronilačko-deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite tokom dana pretraživao je dno rijeke Sane, te su vršili pripremna izviđanja kako bi na što adekvatniji način izvršili vađenje pronađenih neeksplodiranih ubojitih sredstava.  Kako nas je upoznao Seda Vrana, šef odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva Federalne uprave civilne zaštite, na osnovu prijava od strane građana, specijalna jedinica danas je vršila pretraživanje korita rijeke Sane, gdje je od ranije primjećeno prisustvo različitih eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklog rata.

Inače radi se o posebnim radnjama u kojoj zajedno učestvuje ronilački tim uz pomoć operativaca na kopnu. U većini slučajeva pronađena neekspolodirana sredstva vade se iz vode i potom uništavaju na kopnu, a ukoliko se radi o težem slučaju pronađeno sredstvo se uništava pod vodom. Otežavajuća okolnost za ronioce predstavljala je i zamućenost rijeke Sane, tako da je vidljivost iznosila dvadesetak centimetara, što je stvaralo određene poteškoće prilikom izvođenja akcije.

Podršku današnjoj akciji pružila je i općinska civilna zaštita, kao i pripadnici Policijske stanice Sanski Most, te služba hitne pomoći sanskog doma zdravlja, a više informacija o rezultatima današnje akcije i broju pronađenih neeksplodiranih sredstava imaćemo u narednim informativnim emisijama.

 

POTRAGA ZA NEEKSPLODIRANIM UBOJITIM SREDSTVIMA

Sanski Most |