POTVRĐEN KVALITET SANSKOG MEDA

POTVRĐEN KVALITET SANSKOG MEDA


Četvrtak, 18 Januara, 2018

I pored izrazito nepovoljnih vremenskih uslova koji su obilježili veći dio prošle godine, sanski pčelari su ostvarili dobre rezultate, a kvalitet sanskog meda prepoznat je kako u domaćim tako i u regionalnim okvirima. Između ostalog, posebno se ističe sajam meda u slovenskom gradu Semiču, gdje su osvojili ukupno osam medalja.

Pčelar Ilijaz Ramić, iz sela Došci, osvojio je zlatnu medalju i prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju u kvalitetu meda, održanom u slovenačkom gradu Semiču, a godinu dana ranije istom medaljom okitio se i na takmičenju koje je održano u glavnom gradu Austrije, Beču. Posebno se ističe uspjeh pčelara Enesa Bahtića iz Čaplja, koji je na raznim takmičenjima u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH osvojio pregršt medalja za svoj med, a kao kruna napornog i predanog rada, nedavno je u Mostaru na Federalnom takmičenju nagrađen zlatnom plaketom za kestenov med. Iza pčelara Omera Bosnića petnaest je godina aktivnog rada u pčelarstvu, i trenutno na svom pčelinjaku posjeduje 250 košnica.

Kvalitet njegovom meda dobio je potvrdu o kvalitetu na sajmu u Semiču, gdje se predstavio sa tri vrste meda: šumskim, livadskim i lipovim medom, a za šta je nagrađen sa zlatnom, srebrenom i bronzanom medaljom. „Pčelarstvo Cerić“ na sajmu u Sloveniji nagrađeno je sa jednom zlatnom i jednom srebrenom medaljom, te posebnom zahvalnicom za kvalitet kestenovog meda. Kako nas je upoznala Elvira Cerić, radi se o registrovanom obrtu u koji su uključeni svi članovi porodice. Iza sebe imaju deset godina iskustva u ovom poslu i trenutno u svom pčelinjaku broje oko 120 košnica. Dvije bronzane medalje za livadski med u prošloj godini osvojio je i Asmir Lišančić, koji nakon petnaest godina pčelarenja trenutno posjeduje 90 pčelinjih društava, a ujedno i posljednje dvije godine sa mnogo uspjeha obavlja dužnost predsjednika lokalnog udruženja pčelara.

Sanski pčelari, članovi udruženja pčelara „Sana med“, protekle godine učestvovali su na raznim domaćim i međunarodnim sajmovima i takmičenjima u ocjenjivanju kvaliteta meda, gdje su zabilježili dobre rezultate i osvojili brojne medalje i nagrade, čime su potvrdili da je kvalitet sanskog meda na veoma visokom nivou.

POTVRĐEN KVALITET SANSKOG MEDA

Sanski Most |