POTVRĐENA SARADNJA OPĆINE SANSKI MOST I UNDP-a

POTVRĐENA SARADNJA OPĆINE SANSKI MOST I UNDP-a


Utorak, 25 Juna, 2019

Protekle sedmice u Neumu je održana konferencija u sklopu projekta ”Jačanje uloge Mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini”, kojeg zajednički finansiraju Vlade Švicarske i Vlade Švedske. Ovaj 14,5 miliona KM vrijedan projekat sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a u njega je uključeno 24 Općine sa ukupno 136 Mjesnih zajednica, medju kojima je i Općina Sanski Most sa Mjesnim zajednicama Lijeva obala, Zdena, Čaplje, Šehovci, Donji Kamengrad i Hrustovo.

Konferencija je imala za cilj da se razmjene dobre prakse, ali i razgovara o preporukama za izmjene zakonskog okvira za unapređenje rada mjesnih zajednica u BiH, a učešće je uzelo preko 200 učesnika. U sklopu ovog projekta na području Općine Sanski Most i navedenih projektnih Mjesnih zajednica je implementirano ukupno 13 projekata ukupne vrijednosti 311.176,00 KM, koji obuhvataju:

 

  1. Rekonstrukciju sportskog terena MZ Čaplje
  2. Uređenje školskog dvorišta MZ Čaplje
  3. Izgradnja izletišta MZ Zdena
  4. Rekonstrukcija lokalnog puta Zdena – Magarice MZ Zdena
  5. Rekonstrukcija prostorija MZ Šehovci
  6. Izgradnja dječijeg igrališta MZ Šehovci
  7. Izgradnja košarkaškog terena SRC MZ Hrustovo
  8. Izgradnja saobraćajnice i parking prostora na lokalitetu SRC MZ Hrustovo
  9. Nabavka opreme za održavanje kulturnih i sportskih manifestacija MZ Lijeva obala
  10. Rekonstrukcija igrališta OŠ ”5. Oktobar” MZ Lijeva obala
  11. Rekonstrukcija dječije igraonice u Naselju 17. VKBR MZ Lijeva obala
  12. Adaptacija mjesnog ureda i ambulante MZ Donji Kamengrad
  13. Izgradnja tribina na stadionu NK ”Rudar” MZ Donji Kamengrad

Pored navedenih, odobrena su još 2 projekta koji obuhvataju uvođenje LED rasvjete na području navedenih MZ, te izgradnju igraonice u Staničnoj ulici, na lokalitetu parka kod autobuske stanice. Vrijednost navedenih projekata je ukupno 82.185,00 KM, a njihova realizacija se očekuje do kraja ove godine. S realizacijom ova posljednja 2 projekta, ukupna investicija UNDP-a i Općine Sanski Most u svrhu unaprijeđenja infrastrukture i usluga u Mjesnim zajednicama iznosi 393.361,00 KM. U narednoj fazi projekta Općina Sanski Most će projektne aktivnosti nastojati proširiti i na ostale Mjesne zajednice koje nisu bile uključene u 1. fazi.

POTVRĐENA SARADNJA OPĆINE SANSKI MOST I UNDP-a

Sanski Most |