POŽAR U NEUMU I DALJE AKTIVAN, ALI JE SITUACIJA ZNATNO BOLJA

POŽAR U NEUMU I DALJE AKTIVAN, ALI JE SITUACIJA ZNATNO BOLJA


Petak, 5 Augusta, 2022

Požar u Neumu je još aktivan, ali je situacija znatno bolja. Planinu Žaba je zahvatila vatra širih razmjera, ali je ona stavljena pod kontrolu na ovom planinskom vrhu. Ekipa N1 je na terenu i kako nam je kazao reporter Rasim Pavica, situacija je trenutno mirnija, međutim, sve zavisi od toga hoće li tokom dana biti jakog vjetra koji je jučer na sreću stao pa su se tako vatrogasci mogli bolje izboriti sa vatrenom stihijom.

Dalje je naveo da je najveća šteta prouzrokovana na maslinjacima te da ih je u vatri stradalo preko 60.

Mještani su za N1 kazali da su zajedno sa komšijama domove i poljoprivredna dobra branili od vatre. Neki su, kažu, u tome uspjeli, međutim, ima i onih kojima je vatra nanijela značajne štete.

Nadaju se, kažu, pomoći od vlasti, a koja bi mogla i stići ukoliko se proglasi stanje prirodne nesreće u Neumu, a što su nadležni već razmatrali.

Kontaktirali smo i Civilnu zaštitu HNK iz koje su nam rekli da je požar kod Zelenikovca gotovo ugašen, ali, kako navode, zbog vjetra postoji opasnost od ponovnog aktiviranja.

Za sada je dobra vijest ta da stanovništvo i kuće nisu ugroženi, ali i dalje postoji potreba za pomoći Oružanih snaga, ali i angažovanjem kanadera.

POŽAR U NEUMU I DALJE AKTIVAN, ALI JE SITUACIJA ZNATNO BOLJA

BiH |