POŽAR U ZGRADI STARE ŽELJEZNIČKE STANICE

POŽAR U ZGRADI STARE ŽELJEZNIČKE STANICE


Petak, 25 Januara, 2019

Danas u poslijepodnevnim satima izbio je požar u prizemlju zgrade stare željezničke stanice u Sanskom Mostu, a nakon što je o tome obavještena Vatrogasna jedinica, njeni pripadnici su pristupili gašenju.

Požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu i ugašen, ali je u unutrašnjosti pričinjena znatna materijalna šteta. U ovome trenutku nije poznato šta je dovelo do izbijanja požara na ovom objektu koji je prije nekoliko godina uvršten na listu kulturno istorijskih spomenika pod zaštitom države. Pretpostavlja se kako je došlo do zapaljenja velikih količina smeća koje se nalaze u njenoj unutrašnjosti u kojoj često borave beskućnici i lica sklona alkoholizmu i narkomaniji.

Zbog neodržavanja i zuba vremena, zgrada je ionako bila u lošem i dotrajalom stanju, a nakon požara neophodno ju je fizički izolovati jer sada postoji opasnost da se uruši i ugrozi nečiji život. Inače, građevina je pod ingerencijom Komisije za zaštitu i očuvanje kulturno istorijskog naslijeđa BiH, ali u pomenutoj komisiji ističu kako ne posjeduju potrebne kapacitete kako bi od propadanja zaštitili sve objekte koji se nalaze na njihovoj listi, pa je prepuštena propadanju. Pomenuta zgrada je vrijedan spomenik iz istorije Sanskog Mosta, a izgrađena je tokom vladavine Austrougarske Monarhije ovim prostorima 1913. Godine.

Uskotračna pruga u Sanskom Mostu ukinuta je 1976. godine, u sklopu projekta tadašnjih socijalističkih vlasti oko navodne modernizacije saobraćaja u Bosni i Hercegovini, pa je tako i ova zgrada izgubila svoju svrhu i raniji značaj.

POŽAR U ZGRADI STARE ŽELJEZNIČKE STANICE

Sanski Most |