PRAVOSLAVCI DOČEKUJU BOŽIĆ

PRAVOSLAVCI DOČEKUJU BOŽIĆ


Petak, 5 Januara, 2018

Pravoslavni vjernici u Sanskom Mostu sutra obilježavaju Badnji dan, uoči Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika. I ove godine, proslava Božića biće organizovana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu.

Sutra, na badnje veče, u dvorištu pravoslavne crkve u Sanskom Mostu biće organizovano veliko slavlje, a očekuje se prisustvo velikog broja vjernika. I ove godine u dvorštu će biti naložen veliki broj badnjaka koji simbolizuju svjetlo u Vitlejemskoj pećini u kojoj je rođen Hrist. Kao i svake godine, badnjaci u dvorište ovog vjerskog objekta biće dovezeni iz okolnih sela u kojima žive građani pravoslavne vjeroispovijesti.

Tradicionalnu Božićnu poruku i ove godine uputio je pravoslavni sveštenik, sanski jerej Alen Marić, koji je istakao kako je Božić praznik mira i tolerancije.I ove godine Zavičajno udruženje Sanjana „Grmeč“ koje svoje sjedište ima u Banjaluci, organiziralo je podjelu božićnih paketa, pa je podijeljeno 105 paket s humanitarnom pomoći srpskim porodicama.

Božić je praznik porodice, mira i radosti. Za vjernike pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, Božić je najradosniji praznik kojeg kod Srba karakteriše i veliki broj narodnih običaja koji se godinama čuvaju i njeguju.

PRAVOSLAVCI DOČEKUJU BOŽIĆ

Sanski Most |