PRAVOSLAVCI SE RADUJU VASKRSU

PRAVOSLAVCI SE RADUJU VASKRSU


Petak, 6 Aprila, 2018

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliki petak i dočekuju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Ovaj veliki praznik u Sanskom Mostu biće obilježen kao i ranijih godina, vaskršnjim slavljima, bogosluženjima i narodnim običajima. Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Farbanje vaskršnjih jaja jedan je od najljepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorjenio, čak ni u gradovima. Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”. U povodu ovog velikog praznika, Vaskršnju čestitku svim vjernicima uputio je staromajdanski paroh, Neven Marinković. „Vaskrs donosi poruku da se trebamo radovati životu, poručuje nam da uprkos tome što ovaj svijet leži u zlu, o čemu govore i svete knjige, on nije prepušten sam sebi. Božanska sila i energija, te radost obnavljanja života sve prožimaju. Bez obzira što se u ovom svijetu ima doživljaj da je vrijedno jedino ono što ja materijalno i oku vidljivo, ovo su dani kada se radujemo duhovnosti, vjeri i rađanju života.

Poruka ovogodišnjeg Vaskrsa je da radost praznika djelimo jedni s drugima, s našim porodicama, rođacima, prijateljima i komšijama bez obzira koje vjere oni bili, kao što smo to vjekovima radili. Vaskršnja jaja koja darujemo našim komšijama su upravo taj momenat kada s njima dijelimo radosti života.“, istakao je Marinković. Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse! U ime kolektiva RTV „Sane“ svim vjernicima hrišćanske vjeroispovjesti povodom ovog velikog praznika upućujemo najiskrenije čestitke.

PRAVOSLAVCI SE RADUJU VASKRSU

Sanski Most |