PRAVOSLAVCI SLAVE BOŽIĆ

Pravoslavni vjernici u Sanskom Mostu i širom svijeta danas proslavljaju Božić, svoj najradosniji praznik. Veliki broj vjernika prisustvovao je jučerašnjem slavlju koje je tradicionalno, na Badnje veče, organizovano u dvorištu crkve svetih apostola Petra i Pavla, a jutros je služena sveta liturgija.

Kao i svake godine, badnjaci u dvorište ovog vjerskog objekta dovezeni su iz okolnih sela u kojima žive građani pravoslavne vjeroispovijesti. Također, svečanije nego u ostalim mjestima bilo je u Lušci Palanci, gdje je također organizovano Badnje veče uz loženje badnjaka.

Nakon što se ispred pravoslavne crkve u Sanskom Mostu okupio veliki broj vjernika, svetu liturgiju služio je pravoslavni sveštenik u Sanskom Mostu, Alen Marić. On je naglasio kako je Božić praznik porodice, mira i radosti. Za vjernike pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, Božić je najradosniji praznik kojeg kod Srba karakteriše i veliki broj narodnih običaja.Nakon služenja liturgije u dvorištu crkve svetih apostola Petra i Pavla organizovano je veliko narodno slavlje u prisustvu nekoliko stotina vjernika.

Na pripremljene lomače naloženi su badnjaci koji simbolišu drvo koje je naloženo u pećini u kojoj se rodio Hrista. Najradosniji praznik vjernici su proslavili u krugu porodice i najbližih prijatelja. I ove godine, obilježavanje Božića u Sanskom Mostu proteklo je mirno i bez incidenata.

 

PRAVOSLAVCI SLAVE BOŽIĆ

| Vijesti |