PRAVOSLAVNI VJERNICI PROSLAVILI BOŽIĆ

PRAVOSLAVNI VJERNICI PROSLAVILI BOŽIĆ


Ponedjeljak, 8 Januara, 2018

Pravoslavni vjernici u Sanskom Mostu jučer su proslavili Božić, svoj najradosniji praznik. Veliki broj vjernika prisustvovao je slavlju koje je tradicionalno, na Badnje veče, organizovano u dvorištu crkve svetih apostola Petra i Pavla, a jučer ujutro, na sam dan Božića, služena je sveta liturgija.

Kao i svake godine, badnjaci u dvorište ovog vjerskog objekta dovezeni su iz okolnih sela u kojima žive građani pravoslavne vjeroispovijesti. Badnjaci su stigli iz Podluga, Kruhara, Tomine, Krkojevaca i drugih mjesta, a u njihovoj pratnji  bile su kolone automobila sa vjernicima koji su na ovaj način željeli dočekati Božić, svoj najradosniji praznik.  Također, svečanije nego u ostalim mjestima bilo je u Lušci Palanci, gdje je također organizovano Badnje veče uz loženje badnjaka.

Nakon što se ispred pravoslavne crkve u Sanskom Mostu okupio veliki broj vjernika, svetu liturgiju služio je pravoslavni sveštenik u Sanskom Mostu, Alen Marić. On je naglasio kako je Božić praznik porodice, mira i radosti. Za vjernike pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, Božić je najradosniji praznik kojeg kod Srba karakteriše i veliki broj narodnih običaja.Nakon služenja liturgije u dvorištu crkve svetih apostola Petra i Pavla organizovano je veliko narodno slavlje u prisustvu nekoliko stotina vjernika.

Na pripremljene lomače naloženi su badnjaci koji simbolišu drvo koje je naloženo u pećini u kojoj se rodio Hrista. Najradosniji praznik vjernici su proslavili u krugu porodice i najbližih prijatelja. I ove godine, obilježavanje Božića u Sanskom Mostu proteklo je mirno i bez incidenata.

 

 

PRAVOSLAVNI VJERNICI PROSLAVILI BOŽIĆ

Sanski Most |