PREMIJER SLOVENIJE DOPUTOVAO U SLUŽBENU POSJETU BIH, DOČEKALA GA PREDSJEDAVAJUĆA KRIŠTO

PREMIJER SLOVENIJE DOPUTOVAO U SLUŽBENU POSJETU BIH, DOČEKALA GA PREDSJEDAVAJUĆA KRIŠTO


Ponedjeljak, 13 Marta, 2023

Premijer Republike Slovenije Robert Golob doputovao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Na platou ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu upriličen je svečani doček uz vojne počasti, a dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Uslijedit će sastanak premijera Goloba i predsjedavajuće Krišto, a potom i plenarni razgovori delegacija Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Planirani su susreti i s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je najavljeno iz Ureda premijera Slovenije, glavna tema posjete bit će kako pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sugovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima, te mogućnostima njihova unapređenja. Na dnevnom redu bit će i situacija na zapadnom Balkanu, te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

– Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podržava zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. BiH je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan gospodarski partner. Gospodarski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana BiH – navedeno je iz Ureda premijera Slovenije.

Nakon susreta sa zvaničnicima BiH, predviđena je šetnja premijera Slovenije starom gradskom jezgrom te posjeta Vijećnici, u pratnji gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

PREMIJER SLOVENIJE DOPUTOVAO U SLUŽBENU POSJETU BIH, DOČEKALA GA PREDSJEDAVAJUĆA KRIŠTO

BiH |