PREMINUO ČUVENI SANSKI POSLASTIČAR MEHI

Čuveni sanski poslastičar, Muharem Maličević Mehi, preminuo je jučer u 94. godini života. Maličević je jedan od Sanjana, koji su svojim životom i radom, ispisali nezaboravne stranice u istoriji ovog grada. Slastičarna „Mehi“ u prijeratnom periodu se nalazila na samom ulazu u naselje Mahala i bila omiljeno mjesto i sastajalište Sanjana.

Maličević potiče iz porodice koja je prije više od stotinu godina s juga Balkana doselila u Sanski Most i čiji članovi su se bavili poslastičarskim zanatom. Od brojnih slatkih delicija na glasu je naročito bila boza, osvježavajuće piće koje se pravi od kukuruznog brašna. Gotovo da nema Sanjanina koji nekada nije probao i zapamtio čuvenu Mehijevu bozu, krempitu ili sladoled koji se pravio po posebnoj recepturi koja se ljubomorno čuvala unutar porodice. Sem što je bio na glasu kao vrhunski slastičar, Maličević je decenijama bio aktivan u kulturnom životu grada i dugo godina bio je član Kulturno umjetničkog društva „Grmeč“, gdje je svirao gitaru i pjevao.

Također, u mladosti je aktivno podržavao narodnooslobidlačli pokret i bio član omladinskih antifašističkih organizacija. U poslednje dvije decenije živio je povučenim životom. Njegovoj porodici ovim putem izražavamo najiskreniju sućut.

PREMINUO ČUVENI SANSKI POSLASTIČAR MEHI

| Vijesti |